InterieurWonen

4 tips voor een warme en gezellige sfeer in de woonkamer

bank

De woonkamer behoort met stipt op nummer één tot de belangrijkste ruimte in huis. Dit is het centrale middelpunt van iedere woning. De plek waar je na een lange dag heerlijk tot rust komt, van je vrije tijd geniet en met vrienden en familie afspreekt. De ruimte waar we allemaal heel veel tijd in doorbrengen. Daarom is het ook zo belangrijk om deze extra sfeervol aan te kleden. In de woonkamer mag je uitpakken. Mist het in jouw woonkamer nog wat aan sfeer? Of ben je toe aan een geheel nieuwe sfeer? Met de volgende 4 tips creëer je binnen mum van tijd een warme en gezellige sfeer!

1. Nieuwe indeling

Heb je slechts een klein budget en wil je toch de woonkamer een flinke make-over geven? Dan zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden. Zo kan je ook met je huidige meubels het geheel eens flink omgooien. In de meeste woonkamers spelen de banken en tv-meubels een centrale rol. Alle andere meubels worden hier omheen geplaatst. Een nieuwe indeling doet dan ook direct wonderen.

Verplaats de bank en het televisiemeubel eens naar de andere kant van de woonkamer en pas daarop ook de andere meubels aan. Zo krijgt de woonkamer direct een geheel andere uitstraling en het kost je geen cent. Je kunt er ook voor kiezen om slechts één meubelstuk te vernieuwen. Zo zal een nieuwe bank direct wonderen doen voor de ruimte en zo hou je de kosten binnen de perken.

2. Durf verrassende kleurcombinaties te maken

De grootste veranderingen in de woonkamer maak je door simpelweg een blik verf open te trekken of een behangetje te plaatsen. In de meeste woonkamers zien we echter dat er voor veilige kleuren wordt gekozen. In de woonkamer mag je echter juist uitpakken. Durf daarom eens wat nieuwe en verrassende kleurencombinaties te maken. Vooral warme bruintinten doen het in deze ruimte heel goed.

Hou bij het bepalen van het kleurenpalet ook rekening met de grootte van de ruimte. In een kleine woonkamer wil je het gebruik van donkere tinten zoveel mogelijk vermijden, terwijl je in een grote ruimte juist donkere tinten wilt gebruiken om extra sfeer te creëren. Door hier rekening mee te houden zal je de ruimte optimaal benutten.

woonaccessoires

3. Zorg voor voldoende harmonie

In de woonkamer hoeft niet alles even strak te zijn. Het is juist leuk om met verschillende materialen, vormen en texturen te spelen. Toch blijft het wel belangrijk om voor enige vorm van harmonie te zorgen. Dit blijkt in de praktijk echter best lastig te zijn.

Voor het creëren van harmonie is het belangrijk dat er sprake is van eenheid en consistentie. Kies bijvoorbeeld één kleurenpalet en blijf hierbij. Ga niet in iedere hoek andere kleuren gebruiken, want zo oogt de ruimte al gauw rommelig en minder sfeervol. Zorg voor een rode draad en gebruik één accentkleur om met woonaccessoires op meerdere plekken terug te laten komen.

4. Een persoonlijke touch

De woonkamer biedt genoeg ruimte voor een persoonlijke touch. Persoonlijkheid geeft direct meer sfeer. Bovendien geeft het gasten direct een beeld van wie er in huis woont. Dus zet gerust die mooie souvenirs, prachtige foto’s met bijbehorende lijstjes en erfstukken met een verhaal in het zicht. Zo tover je jouw meest dierbare spullen om tot ware pronkstukken!

Geef een reactie