InterieurTipsWonen

Screendoek zelf vervangen: zo doe je dat!

Screendoek zelf vervangen

Heeft het screendoek in jouw tuin de laatste jaren ook veel te verduren gehad? Dan kan het heel goed dat het afgelopen zomer net het druppeltje was dat de emmer liet overlopen. Het screendoek is gaan doorhangen, ziet er verweerd uit en er kan zelfs sprake zijn van schade aan het doek. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Veel mensen zijn direct bang dat ze het gehele screen moeten vervangen, maar dit is helemaal niet nodig. Enkel het screendoek vervangen is voldoende om de tuin een nieuwe en frisse uitstraling te geven. Bovendien geniet je zo ook van een goed functionerend screen. Het vervangen van een screendoek klinkt misschien heel lastig, maar is dat helemaal niet. Sterker nog: wij gaan er vanuit dat iedereen in staat is om een screendoek zelf te vervangen. Hoe je dat doet? Dat leggen wij, stap voor stap, uit in dit artikel!

Stap 1. Screendoek opmeten

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je op de hoogte bent van het formaat van jouw screendoek. Dit is uiteraard ook helemaal niet lastig en vraagt enkel om een goede rolmaat en een vaste hand. Begin met het opmeten van de breedte, let hierbij nauwkeurig op het aantal centimeter en millimeters. Het is uiteraard zonde als je nieuwe screendoek net niet breed genoeg is. Bereken de breedte dan ook op de halve centimeter na, dit om het meest nauwkeurige resultaat te behalen. De hoogte gaat iets anders. Deze meet je gewoon op de hele centimeter en hier tel je ongeveer 5 centimeter bij op. Wees niet bang dat het doek te lang wordt, deze verdwijnt toch in de cassette. Liever te lang, dan te kort. Als je eenmaal op de hoogte bent van de afmetingen is een screendoek kopen een stuk gemakkelijker.

Stap 2. Schroef de cassette los

Vervolgens schroef je de cassette los, zodat je de stalen buis van het screendoek kunt laten zakken. Vervolgens haal je ook het schroefje uit de dop van de buis, zodat je het doek langzaam uit de buis kunt schuiven.Screendoek vervangen

Stap 3. Aan de slag met het nieuwe doek!

Nu het oude doek verwijderd is, kun je eindelijk aan de slag gaan met het plaatsen van het nieuwe doek. Dit doe je door uiteraard eerst het nieuwe doek uit de verpakking te halen, waarin deze geleverd wordt. Rol nu het nieuwe screendoek uit op het oude, zodat je deze niet op de vieze grond hoeft te leggen. Nu bekijk je of alle maten kloppen. Let ook op de voor- en achterzijde van de screen! Vaak is deze te herkennen aan de zoom.

Screendoek kleur

Stap 4. Bijna klaar!

Schuif nu de pezen weer terug in het nieuwe doek en laat hem in de gleuf van de lijst  vallen. Plaats de doppen terug en boor deze opnieuw vast. Rol vervolgens het screendoek op de buis en schuif de lijst terug op zijn plek. De rol kan terug in de cassette, deze wordt weer vastgeschroefd en voilà een nieuw screendoek!

Geef een reactie