TipsWonen

De ideale oplossing tegen inbraak

De ideale oplossing tegen inbraak

De meeste mensen willen inbraak liever voorkomen. Dit kan natuurlijk door middel van veiligere sloten en andere vergrendelingen. Ook het installeren van een camerasysteem kan potentiële inbrekers afschrikken. Toch zijn dit vaak dure oplossingen. Bovendien houdt een camera of een slot een inbreker niet fysiek tegen. Inbrekers kunnen nog altijd te werk gaan en de ruit inslaan of een slot openbreken. Een ideale oplossing is daarom het vervangen van glas door een plaat van polycarbonaat.

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is een thermoplastische polymeer en heeft visueel veel weg van het bekendere plexiglas. Misschien herken je het niet meteen maar polycarbonaat wordt al bij veel producten toegepast. Zo is het terug te vinden in onder andere veiligheidsbrillen en helmen, maar ook de koplampen van auto´s zijn vaak gemaakt van polycarbonaat. De reden hiervoor is dat polycarbonaat erg stevig en hard is. Daarnaast is het ook transparant en kan het in veel gevallen gebruikt worden ter vervanging van glas. Het grootste voordeel in vergelijking met glas is dat polycarbonaat ongeveer 250 keer zo sterk is.

De grootste voordelen van polycarbonaat

De stevig- en hardheid van polycarbonaat maakt het materiaal uitermate geschikt als vervanging van glas in deuren en ramen. Het kan bovendien ook geplaatst worden achter een bestaande glasplaat. Zo is de deur of ruit dubbel beveiligd. Voor inbrekers is het nagenoeg onmogelijk om polycarbonaat kapot te slaan. Wat inbrekers ook zullen proberen, een polycarbonaat plaat zal niet thuisgeven en zal de inbrekers uit het huis houden. Ook is polycarbonaat brandwerend en zal brandstichting de ruiten niet doen springen. Dit maakt polycarbonaat het perfecte materiaal tegen inbraak. Daarnaast zitten er ook nog andere voordelen aan polycarbonaat platen. Het is twee keer zo licht als glas. Dit maakt het geschikt voor terrasoverkappingen en andere toepassingen waar glas te zwaar kan zijn. De UV-bestendigheid en isolerend vermogen dragen bij aan duurzaamheid. Tenslotte is polycarbonaat ook nog eens te recyclen.

Het gebruik en onderhoud van polycarbonaat

Polycarbonaat heeft, naast de vele voordelen, ook een paar kanttekeningen. Bij de installatie moet er rekening gehouden worden met het uitzetten van het materiaal. Bij warme temperaturen kan polycarbonaat heel licht uitzetten. Wanneer hier geen rekening mee wordt gehouden kan de behuizing dus te klein worden door het uitzettende polycarbonaat. Een tweede kanttekening is de krasbestendigheid van polycarbonaat. Het materiaal kan bij licht contact al krassen opleveren. Zorgvuldig met polycarbonaat omgaan wordt dan ook aangeraden. Mocht er toch een krasje op komen, dan is dit te verhelpen door het polycarbonaat te polijsten. Ook kan er eventueel een extra krasbestendige laag aangebracht worden. Dit neemt een deel van het risico weg maar de kans op krassen blijft bestaan.

Uiteindelijk biedt polycarbonaat een hoop voordelen en kan het voor meerdere doeleinden toegepast worden. Toch is het de effectiviteit tegen inbraak wat dit materiaal echt bijzonder maakt. Niet langer hoeft er gevreesd te worden voor ingeslagen of ingegooide ruiten. Het huis kan door het gebruik van polycarbonaat dus zonder zorgen achtergelaten worden en inbraak zal niet langer een probleem zijn.

Geef een reactie