Tuin

Belangrijke aspecten voor een tuinontwerp

Belangrijke aspecten voor een tuinontwerp

Ga je een tuinontwerp maken? Dat is het belangrijk dat je met de diverse aspecten rekening houdt. Sterker nog, sommige aspecten moet je echt niet over het hoofd zien, omdat dat later tuinproblemen zou kunnen opleveren. Maar over welke belangrijke aspecten hebben we het dan? Dat gaan we je nu vertellen.

Begin met de basis: de gebruikers van de tuin

Voor wie is de tuin bedoeld? We hebben het hier niet alleen over jou en je je eventuele gezin, maar ook huisdieren zoals honden of katten die in de tuin plezier willen beleven. En vergeet ook zeker niet de natuur. Vogels, insecten, vlinders en egels hebben steeds meer moeite om voedselbronnen en schuilplaatsen te vinden doordat veel mensen ervoor kiezen om hun tuin volledig te betegelen.

Bedenk dus goed wie er van je tuin moet gaan genieten en stem daar je tuinontwerp op af. Probeer naar een goede balans te zoeken tussen je eigen wensen, de wensen van je huisdieren en de wensen van de natuur.

Hanteer in ieder geval de vuistregel dat maximaal een derde van je tuin betegeld mag worden en dat de rest van het oppervlak beplant moet worden.

Zet de planten in de juiste zones

Sommige planten kunnen volop in de zon staan, terwijl andere soorten beter floreren in de schaduw. Het is dus belangrijk om de beplanting zorgvuldig te selecteren en na te gaan wat de verschillende behoeftes zijn.

Stel een mix samen van winterharde planten en seizoensbeplanting

Bepaalde planten blijven het hele jaar door groene bladeren houden terwijl anderen alleen tijdens het tuinseizoen bladeren en bloemen hebben. Het is daarom van belang om in je tuin voor een mix van winterharde planten en seizoensplanten te kiezen. Op die manier voorkom je dat buiten het tuinseizoen om je tuin er uitgestorven uitziet.

De afvoer van regenwater

De afvoer van regenwater is een steeds belangrijker aspect waarmee je rekening moet houden bij het maken van het tuinontwerp. We hebben immers in Nederland steeds vaker te maken met hevige regenbuien waardoor de afvoer van regenwater een must is geworden.

Je kunt hiervoor eenvoudige oplossingen en meer complexere oplossingen toepassen. Voorbeelden van eenvoudige oplossingen zijn bijvoorbeeld het aansluiten van een regenton op de dakgoot of het aanleggen van een afvoersysteem.

Complexere systemen zijn bijvoorbeeld drainagesystemen die je aansluit op een ondergronds waterbassin. In dat geval kun je het regenwater opvangen en later gebruiken om de plantjes water mee te geven.

Check de bodem van de tuin

Een belangrijk aspect van iedere tuin is de bodem. De bodem is immers de basis van iedere tuin en ook de basis voor een goede plantengroei. Je kunt de bodemkwaliteit verbeteren door de bovenste laag van de tuingrond om te scheppen en hoogwaardige compost toe te voegen. Zo ontstaat er een voedingsrijke bodem waarop planten goed kunnen groeien.

De toegevoegde waarde van het laten maken van een tuinontwerp

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat aandachtspunten die in acht moet nemen bij het maken van een tuinontwerp. Vind je het allemaal wat te complex worden? Dan kun je ervoor kiezen om een tuinontwerp te laten maken.

Het grote voordeel van het laten maken van een tuinontwerp is dat ze bij een professioneel hoveniersbedrijf precies weet hoe alle elementen op zo’n manier op elkaar kunnen worden afgestemd dat je optimaal van je tuin kunt gaan genieten.

Het is het overwegen dus zeker waard om een tuinontwerp te laten maken. Al kun je natuurlijk wel van tevoren zelf al een aanzet geven met je eigen tuinontwerp waarmee de hovenier vervolgens verder aan de slag kan.

Geef een reactie