Tuin

Populaire struiken & heesters

Populaire struiken & heesters

Er bestaan tientallen verschillende soorten struiken en heesters die jouw tuin een mooie kleur geven. Deze planten zijn houtig en vertakken vlak boven de grond. Er wordt dus geen stam gevormd zoals bij bomen juist wel het geval is. Tegenwoordig betekenen struiken en een heesters praktisch hetzelfde.

Doordat er veel verschillende soorten struiken en heesters bestaan, is het logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij pakken een aantal populaire soorten uit deze groep en gaan dieper in op belangrijke eigenschappen.

Hortensia

De hortensia, ook wel bekend als hydrangea, is een ontzettend populaire plant in Nederland. In de zomer tot in het najaar is deze plant een prachtige verschijning in de tuin. De hortensia heeft veel water nodig dus geef deze plant twee keer per week een kleine hoeveelheid water. Vooral als het een tijdje niet geregend heeft, kan de hortensia snel gaan hangen. Met deze tip voorkom je dat de hortensia er treurig bij gaat hangen.

De hortensia kun je het beste snoeien voordat ze gaan bloeien, dus dat betekent in de lente. Let er ook goed op dat deze plant houdt van een zure grond zit. De blauwe hortensia’s zijn het meest gebaat bij een zure grond en worden paars wanneer de grond niet zuur genoeg is. Met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 behoud de hortensia haar mooie originele kleur.

Er zijn veel verschillende soorten hortensia’s verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals wit, blauw, rood en roze. Ben je op zoek naar een struik die kleur geeft aan je tuin? Dan is de hortensia voor jou de beste keuze.

Rhododendron

We vervolgens onze lijst met de Rhododendron. Al vroeg in de lente bloeit deze heester uit tot een schitterende plant. Een bijkomend voordeel is dat de Rhododendron weinig onderhoud nodig heeft. Zolang je de Rhododendron voorziet van zure grond en water heeft deze plant alles wat ze nodig heeft om mooi te blijven.

Rhododendrons kunnen op verschillende plekken in je tuin terecht. Je kunt de heester prima kwijt in volle grond, maar net zo goed in een plantenbak. Een meerkleurige Rhododendron is gebaat bij iets meer zon. Heb je een plek in de schaduw op het oog? Kies dan voor een effen kleur zoals rood, paars of wit.

Esdoorn

De Japanse esdoorn, ook wel bekend als acer palmatum, is een waardevolle toevoeging aan iedere tuin. Deze heester hoeft zelfs niet gesnoeid te worden en al helemaal niet in het voorjaar. In deze periode komt de Japanse esdoorn namelijk helemaal tot bloei.

De acer palmatum kan het beste niet in de volle zon geplaatst worden, want dan kan de plant last krijgen van verbrande bladpunten. Het belangrijkste is dat de Japanse esdoorn in een vochtige grond staat zodat deze goed kan bloeien. De Japanse esdoorn komt in diverse kleuren, van groen tot diep rood. Kijk dus goed wat het beste past bij jouw tuin, de keuze is reuze!

Neem alle soorten en kleuren goed in je op en bepaal welke struiken en heesters het beste passen in jouw tuin.

Geef een reactie