InterieurTipsVerbouwenWonen

DIY TEGEL PATCHWORK!

DIY TEGEL PATCHWORK

Creëer je eigen unieke patchwork van Portugese cementtegels met deze tips and tricks.

Een goed patchwork is in evenwicht. Dit bereik je door vorm en kleur op elkaar af te stemmen.  Er zijn verschillende manieren om tot een mooi en evenwichtig patchwork te komen. Stel vooraf enkele regels op voor jezelf. Deze regels bepaal je door duidelijk te hebben wat het patchwork moet doen in de ruimte. Moet het knallen met kleur of juist met vorm. Is het een eyecatcher in de ruimte of versterkt het door te accentueren en aan te vullen.

Houdt rekening met de aandacht die het zal opeisen in je interieur en wat je hier tegenover zet als tegenhanger.

Volgende tips helpen je bij het bepalen van je regels en je uitwerking.

planning tegels

Verhalend

Denk niet perse in losse tegels maar probeer verbanden te zoeken door in vlakken te werken en deze te onderbreken. Denk bijvoorbeeld aan een gestript huis. Laag op laag behang en verf, de op het plafond zichtbare aanhechting van een verwijderde muur, of de plek waar ooit een deur heeft gezeten. Dit zijn allemaal vormen en kleuren die elkaar overlappen en onderbreken. Ze vertellen samen een verhaal. Actie, reactie. Met deze manier van werken kun je echt iets unieks creëren en kun je een statement maken in je interieur. Zie dit meer als een “kunst”werk.

muurtegels

Ruis

Je kunt ook kiezen voor willekeur. Maar ook hierbij geldt dat er een bepaald verband moet zijn tussen de verschillende tegels. Knijp af en toe je ogen een beetje dicht om door je wimpers  te kijken. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt zien wat er opvalt in het geheel en kun je fine-tunen naar een harmonieus geheel. Op deze manier kun je makkelijk all-out gaan en een echte bonte mix samenstellen. Lekker knallen!

vloertegels leggen

Kleur

Wat altijd goed werkt is om in een bepaalde kleurtint te blijven.

Neem bijvoorbeeld enkel tegels die overwegend blauw zijn. Kies niet meer dan zo’n 7 tot 10 verschillende modellen om eenheid en samenhang te behouden. Het moet geen ratjetoe worden.

Met een kleur-eenheid creeer je rust en kun je je interieur mooi accentueren en versterken.

tegels

Vorm

Je kunt er voor kiezen om je te concentreren op het patroon. Neem bijvoorbeeld een patroon wat in veel verschillende kleur-varianten te krijgen is. Door deze met elkaar te combineren creeer je een patchwork dat zijn eenheid vindt in het patroon. Ook hierbij kun je verschillende manieren van verdeling gebruiken zoals compleet willekeurig of juist overlappend en verhalend.

Het gebruik van hetzelfde patroon leent zich uitstekend voor systematiek. Denk aan banen of overgangen zoals in de werken van MC Escher.

Cementtegels

Verder hangt het samen met de oppervlakte die je hebt. Hoe groter de oppervlakte hoe meer vrijheid je hebt in het toepassen van de verschillende manieren. Liefst combineer je ze allemaal als een PATCHWORK!

Stel je eigen patchwork samen op www.designtegels.nl

Geef een reactie