InterieurWonen

Kleuren kiezen voor in huis

Kleuren kiezen voor in huis

Een thema aan je huis geven zal ervoor zorgen dat alles bij elkaar past, zo zijn kleuren ook een belangrijk aspect van je interieur. Als je niet zo goed weet welke kleuren je kunt kiezen voor in huis en je benieuwd bent naar de betekenissen van kleuren, lees dan vooral verder. 

Kleurenpsychologie

Wist je dat de kleur van jouw bank ook een boodschap met zich meebrengt? Kleuren geven je een bepaald gevoel, dat merk je vaak al. Maar elke kleur wordt ook geassocieerd met een emotie. Zo is bijvoorbeeld geel een kleur die staat voor positieve energie en levensplezier. Mensen die geel haten staan misschien niet zo open voor deze emoties, zij zullen misschien eerder een blauwe kleur kiezen. Blauw staat namelijk voor vertrouwen, loyaliteit, maar ook droefheid. Zo kun je je voorstellen dat marketeers gebruik maken van deze kleurenpsychologie. Een softwarebedrijf zal misschien sneller een blauwe kleur kiezen omdat zij de boodschap willen overbrengen dat zij te vertrouwen zijn. 

Warme kleuren

Bij warme kleuren zul je denken aan rood, oranje en roze. Warme kleuren zullen sommigen misschien een meer uitnodigend gevoel geven. Een goed idee voor je loungebank woonkamer? Zo is rood bijvoorbeeld een kleur die wordt gezien als de kleur van de liefde. Voor sommigen is te veel rood overweldigend, daarom kun je natuurlijk ook kiezen voor donkerrood. Oranje is een warme kleur waarbij je een gevoel krijgt van levendigheid en zelfvertrouwen. En roze is een kleur die jeugdigheid uitstraalt, maar ook vaak wordt gezien als vrouwelijk. Geel is ook een warme kleur, het reflecteert veel licht waardoor het fel kan zijn voor je netvlies. 

Koele kleuren

Voorbeelden van koele kleuren zijn blauw, groen en paars. Deze kleuren combineren goed met elkaar en stralen rust uit. Toch is het wijs om niet te veel koele kleuren te gebruiken, omdat het ook verdriet kan oproepen. Paars is een kleur die creativiteit oproept en ook wordt gezien als een spirituele kleur. Ook zijn luxe en mysterie eigenschappen van de paarse kleur, daarom wordt het ook vaak gebruikt door merken. De kleur blauw geeft je het gevoel dat je welkom bent omdat het vertrouwen uitstraalt, een goede kleur voor de entree van je huis dus. Groen is een prettige kleur om naar te kijken en straalt duurzaamheid, groei en gezondheid uit. Een natuurlijke kleur die fijn in je huis past.

Combineren

Je kunt koele en warme kleuren goed met elkaar combineren, dit kan erg makkelijk. Heb je bijvoorbeeld een bank in een koele kleur? Dan kun je met warme kleuren accenten aanbrengen. Je kunt natuurlijk ook kussens, tapijten, gordijnen of kunstwerken kopen die zowel warme als koele kleuren bevatten. Kleuren die met elkaar gecombineerd zijn zullen snel overal bij passen. Zo kun je zelfs turquoise en oranje combineren, een kleurcombinatie die je niet veel voorbij ziet komen. 

Conclusie

Kleuren in huis zijn belangrijk en geven je een bepaald soort gevoel. Houd daarom rekening met de boodschap die je wil overbrengen in huis en combineer warme met koele kleuren voor balans.

Geef een reactie