TuinWonen

Jouw droomterras aanleggen? Zo doe je dat!

mooie overkapping

Ben je dol op een terrasje pakken en kom je telkens weer wat treurig thuis als je kijkt naar jouw eigen ‘terras’? Dat is natuurlijk ook niet zo gek. Het aanleggen van een mooi terras is echt niet makkelijk en voor veel mensen is dat ook de reden om deze te laten voor wat het is. Wil jij je eigen droomterras aanleggen en kan jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Met een beetje creatief denken kom je al een heel eind!

Overkapping of niet?

Heerlijk op een zomerse dag genieten met familie en vrienden op jouw terras. Klinkt dat bij jou ook als muziek in de oren? Toch kan je er in ons koude kikkerlandje niet vanuit gaan dat de weersomstandigheden niet direct om zullen slaan. Een overkapping is de perfecte manier om je terras nog comfortabeler te maken. Met een terrasoverkapping ben je altijd beschermd tegen de felle zon of andere weersomstandigheden. Ook ideaal om lekker buiten te kunnen zitten tijdens de herfst of winter!

terrasoverkapping

Inspiratie opdoen

Als jij jouw droomterras wilt aanleggen is het allereest belangrijk om zoveel mogelijk inspiratie op te doen. Dit is misschien ook wel het leukste gedeelte van de hele bouw! Neem eens een kijkje in tuincentrums of andere groothandels van terrasspullen of ga lekker praktijkervaring opdoen en pak zoveel terrasjes als je maar wilt. Kijk wat jij mooi vindt en hoe je dit wilt gaan bereiken.

Wil je op een efficiënte manier inspiratie opdoen? Pak dan wat tijdschriften met terrasartikelen en pen en papier erbij. Vervolgens ga je alles uitknippen wat jij mooi vindt. Eventueel kan je je andere gezinsleden of je partner hier ook bij betrekken. Samen kunnen jullie dit plakken op een zogenaamde ‘moodboard’. Zo weet je precies welke stijl je ongeveer wilt gaan gebruiken en kan je daar gericht naar zoeken. Vaak ontstaan hierdoor hele verrassende ideeën.

Praat met een tuinarchitect

Er bestaat maar een klein aantal mensen dat zelf hun terras kunnen aanleggen. De meeste mensen keren zich toch naar de professionals in dit vak. Niets om je voor te schamen, want het aanleggen van een terras behoort tot de moeilijkste klusjes in en om het huis. Ga het gesprek eens aan met verschillende tuinarchitecten en leg jouw ideeën voor. Samen kunnen jullie brainstormen tot een uitvoerbaar plan. Vraag tevens verschillende offertes aan, er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen verschillende architecten. Betaal nooit voordat er werk geleverd is!

Je zal niet de eerste zijn die met een onafgemaakte tuin blijft zitten. Om dit te voorkomen is het raadzaam om eerst voldoende research te doen naar de tuinarchitect. Bestudeer de referenties goed. Sommige mensen hebben slechts een paar referenties die overwegend positief zijn. Dit kan ook geschreven zijn door familieleden en/of kennissen. Ga liever voor de persoon die over tientallen positieve referenties beschikt. Vind je het lastig om iemand te kiezen? Praat dan eens met mensen uit je omgeving. Wie weet hebben zij nog een fijn adresje voor je.

Geef een reactie