InterieurTipsWonen

Kiezen voor LED verlichting: wel of geen goed idee?

led verlichting kiezen

LED verlichting is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit heeft niet alleen te maken met de gunstige voordelen van deze lichtbronnen, maar ook vanwege het advies van de overheid om energiebewuster te gaan leven. Veel Nederlanders namen dit advies het afgelopen jaar van harte. Zij verrichtten grote verbouwingen en investeerden in energiezuinige apparaten om hun woning up-to-date te maken. De verlichting werd ook niet vergeten. Vaak werden gloei- en hallogeenlampen vervangen door LED- of Tl-verlichting. Toch is het nog steeds niet voor iedereen duidelijk van welke voordelen je profiteert als je kiest voor LED verlichting. Bij het lezen van dit artikel hopen we jou meer inzicht te verschaffen over dit onderwerp. Kiezen voor LED verlichting: wel of geen goed idee?

LED verlichting

Redenen waarom je wél voor LED verlichting moet kiezen

Terwijl je aarzelend je huidige lampen met E27 fitting bekijkt, moet je toegeven dat je eigenlijk helemaal niet weet hoeveel energie je verbruikt. Daar ben je niet de enige in. De meeste mensen weten niet hoeveel invloed lichtbronnen op hun energierekening kunnen uitoefenen. Er zijn dan ook genoeg redenen om LED verlichting eens goed onder de loep te nemen. Wij geven je 3 redenen waarom je wél voor ledlampen moet kiezen:

  • Ledlampen zijn 80 tot 90% goedkoper in gebruik dan gloei- of hallogeenlampen. Dit een schrikbarend percentage. Een percentage die veel consumenten niet hadden verwacht. Het is vervolgens niet moeilijk om te bedenken hoeveel dit uiteindelijk op de hoogte van je energierekening zou schelen! Ledlampen zijn tevens voordeliger in gebruik dan Tl-verlichting. Hierbij geldt een percentage van gemiddeld 50%. Als je energiebewuster wilt leven is LED verlichting de juiste keuze.
  • LED verlichting beschikken over een zeer lange levensduur. Een ledlamp gaat gemiddeld 50 x zo lang mee als een traditionele gloeilamp. Een gloeilamp is dan misschien wel goedkoper in aanschaf, maar je hebt er gedurende deze periode wel 50 keer zoveel nodig! Dat geeft toch opeens wel een hele andere kijk op de aanschafkosten van een gewone ledlamp.
  • Ledlampen werken direct op volle sterkte. Tl-verlichting wordt vaak toegepast in woningen waarbij een energiebewust leven centraal staat. Toch zit er ook een nadeel aan deze verlichting. Zo hebben zij even nodig om op volle sterkte te komen. Dat is niet erg in ruimtes waar je een tijd verblijft, maar wel als je slechts een korte tijd in een ruimte verblijft en direct licht nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hal, gangkast of het toilet. Het is hier fijn als je direct geniet van de volle sterkte van een lichtbron. Ledlampen bieden deze mogelijkheid.

lampen met E27 fitting

Zijn er ook redenen waarom je niet voor LED verlichting moet kiezen?

Natuurlijk moeten we het geheel wel objectief benaderen. Kunnen er bijvoorbeeld ook redenen zijn waarom je niet voor LED verlichting moet kiezen? Net als bij elke andere verlichting zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn ledlampen duurder dan elk andere verlichtingssoort. Dit verdien je uiteraard op de lange termijn wel terug, maar het blijft een flinke investering op de korte termijn. Daarnaast verschilt de kwaliteit van ledlampen enorm. Wij raden dan ook aan om altijd advies te winnen bij een erkende winkel of webshop. Zo geniet je van de beste kwaliteit tegen de scherpste prijs.

Geef een reactie