TipsWonen

Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een laadpaal voor thuis?

aanschaf van een laadpaal voor thuis

De vraag naar elektrisch rijden is de afgelopen jaren ontzettend toegenomen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een EV aan te schaffen. Toch is er ook nog altijd een grote groep mensen die met vragen zit. Want hoe zit het eigenlijk met laden? Is het mogelijk om een laadpaal aan huis te plaatsen? Welke regels gelden hiervoor? En waar moet je aan denken bij de aanschaf van een laadpaal voor thuis? Tijd voor antwoorden!

Eigen oprit of niet?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of het toegestaan is om een laadpaal op eigen grond te plaatsen. Hierbij geldt dat bij een koopwoning met eigen oprit er geen restricties gelden. Je bent zelf vrij om te doen en laten wat je zelf wilt, zolang de buren hier natuurlijk geen overlast van ervaren. In dit geval is de laadpaal in eigen bezit en mogen anderen hier niet zonder jouw toestemming gebruik van maken. Bij EVservice.eu kan je dus heel gemakkelijk een laadpaal vinden die bij je past en zonder vergunning op je eigen terrein plaatsen.

Wanneer je geen eigen oprit hebt of de grond huurt, dan is het niet toegestaan om zonder toestemming een laadpaal te plaatsen. In een dergelijke situatie zal je altijd eerst naar de gemeente moeten stappen. Hier kan je navragen of het toegestaan is om een laadpaal te plaatsen en waar deze dan mag komen. Als het verzoek wordt ingewilligd spreken we van een verkeersbesluit. Dit betekent dat er een openbare parkeerplek wordt gereserveerd voor de laadpaal. Inclusief verkeersbord én de mededeling dat de laadpaal openbaar bezit is. Iedereen mag hier dan ook gebruik van maken.

penbare parkeerplek wordt gereserveerd voor de laadpaal

Laadvermogen van het voertuig

Als je wel in staat bent om een laadpaal op eigen terrein te plaatsen, sta je alsnog voor heel veel beslissingen. Want voor welk model kies je?

Hierbij is het laadvermogen van het voertuig het allerbelangrijkste uitgangspunt. Het belangrijkste is dat het voertuig zo efficiënt mogelijk wordt opgeladen. Dit scheelt niet alleen in kosten, maar is ook goed voor het behoud en de levensduur van de accu.

Het laadvermogen van het voertuig staat altijd duidelijk beschreven in de specificaties. Deze is tevens allesbepalend voor de laadtijd. Toch wordt over het algemeen geadviseerd om geen laadvermogen lager dan 22kW te kiezen. Zelfs al beschikt je voertuig momenteel over een lager laadvermogen. Je moet immers ook aan de toekomst denken. Wanneer een laadpaal nu wel geschikt is, maar bij de aanschaf van een nieuw voertuig niet meer volstaan, dan zal dit veel onnodige extra kosten opleveren. Kies daarom liever voor een zo hoog mogelijk laadvermogen, zodat je ook op nieuwe voertuigen berekend bent.

Laat je adviseren door een specialist

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om over na te denken bij de aanschaf van een laadpaal. Bovendien wordt het aanbod ook steeds groter. Natuurlijk krijg je zelf bij het doorzoeken van het aanbod wel een idee van welke laadpaal je graag zou willen, maar je kunt nooit 100% zeker zijn of deze echt aan alle eisen voldoet. Hoewel een Wallbox Pulsar Plus er op het eerste gezicht misschien heel mooi uitziet en zeer efficiënt werkt, kan hij misschien voor een ander weer veel beter werken dan voor jou. Doorzoek daarom jouw mogelijkheden en laat zeker geen laadpalen links liggen. Het meest verstandige is dan ook om met een specialist om de tafel te gaan zitten of een telefonische afspraak te maken. Vertel alles over jouw EV, persoonlijke voorkeuren en de wijze waarop deze straks wordt gemonteerd.

Geef een reactie