Tips

Wat zijn de juiste plekken om rookmelders te plaatsen?

Wat zijn de juiste plekken om rookmelders te plaatsen?

Rookmelders zijn van levensbelang. Als je een brand in je woning niet hebt opgemerkt, bijvoorbeeld als je slaapt, of als er in een andere ruimte brand is, zal de rookmelder direct een signaal geven. Hoe sneller je een signaal krijgt, hoe groter de kans dat je jezelf en anderen in veiligheid kunt brengen. Een rookmelder moet wel goed zijn werk kunnen doen, daarom moet je het apparaat wel op de goede plekken in je woning aanbrengen. Het is belangrijk om in elke ruimte waar brand kan ontstaan, een rookmelder aan te brengen. We vertellen je alles over het goed plaatsen van een rookmelder.

Verschillende plekken om een rookmelder te plaatsen

Rookmelders worden hoog aan de muur of aan een plafond geplaatst. Dit is de beste plek, omdat warmte en rook opstijgt. We raden het je aan om rookmelders op te hangen bij de vluchtroutes in je woning, dit zijn bijvoorbeeld de hal en de overloop. Wil je je eigen veiligheid, en die van anderen niet in gevaar brengen? Plaats dan rookmelders is de meeste ruimtes van je huis. Als je rookmelders gaat bevestigen, moet je rekening houden met verschillende situaties.

Als je een rookmelder op het plafond gaat plaatsen, moet je er rekening houden dat hij minimaal 30 centimeter van de muren hangt. Plaats een rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke rookbron af. Kun je de melder niet op het plafond plaatsen? Plaats hem dan aan de muur. Je plaatst hem dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Hierbij moet de rookmelder ook weer 1 tot 3 meter van de mogelijke rookbron afhangen.

Wil je een rookmelder aan een schuin plafond plaatsen? Hang hem dan aan de hoge kant van het schuine plafond. De rookmelder moet boven de hoogte van ramen en deuren hangen, en 1 tot 3 meter boven de mogelijke rookbron hangen. Het is ook verstandig om rookmelders op te hangen in ruimtes waar jij en je medebewoners een langere tijd aanwezig zijn, bijvoorbeeld een woon- of slaapkamer. Hang in die ruimtes ook de rookmelder aan het plafond op.

Hoe plaats je een rookmelder?

Er zijn drie verschillende manieren om een rookmelder te bevestigen:

  1. Met een magneetmontageset: Met deze set bevestig je de magneten op de plek waar je de rookmelder op wilt hangen. Op die plek ‘plak’ je de rookmelder vervolgens vast.
  2. Met schroeven en pluggen: deze zitten vaak inbegrepen in een set. Je installeert de rookmelder door de deksel open te klappen. Teken boorgaten af en boor gaten met een boor en steek de pluggen erin. Zodra je de rookmelder hebt vastgeschroefd, plaats je de batterij in de batterijhouder. Deksel sluiten en klaar!
  3. Met zelfklevende rookmeldertape: plak het tape op de plek waar je de rookmelder wilt plaatsen, daarna kun je de rookmelder aan het tape vastplakken.

Als je de rookmelder hebt opgehangen, is het belangrijk dat je test of het product werkt. Dit doe je met behulp van de testknop. Als de batterij van een rookmelder leeg begint te raken, geeft hij een waarschuwingssignaal af met een korte piep, die zich blijft herhalen.

Waar moet je geen rookmelder plaatsen?

Er zijn ook verschillende plekken in je woning waar je geen rookmelder op moet hangen. Het is belangrijk dat je weet waar je de rookmelder niet moet plaatsen, zo voorkom je namelijk dat de melder afgaat terwijl het niet nodig is. Door rookmelders niet op onderstaande plekken te plaatsen, voorkom je dat er een vals alarm optreedt:

  • In vochtige ruimtes;
  • Plekken die stoffig, vuil en vettig zijn;
  • Achter meubels en/of gordijnen;
  • In de buurt van ventilatoren, airco’s of ovens;
  • Boven de gootsteen en het fornuis.

Rookmelders en verzekeringen

Vanaf 1 juli 20222 is het verplicht om op elke verdieping van je woning een rookmelder op te hangen. Dat komt door een nieuwe wet. Voor een Woonverzekering ben je niet verplicht om een rookmelder op te hangen. Toch blijft voorkomen altijd beter dan genezen. Met een rookmelder op elke verdieping is de kans op nare situaties een stuk kleiner. Als er toch brand ontstaat, is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Bekijk daarom om het voor jou gunstig is om een Woonverzekering, Inboedelverzekering of Opstalverzekering af te sluiten.

Geef een reactie