Vraag jij je ook af hoe je een fraaie, strakke grasmat krijgt? En heb je altijd al willen weten hoe je ervoor kunt zorgen dat nieuw gras optimaal kan groeien? In dit artikel leggen we het je stap voor stap uit. Met deze informatie weten we zeker dat je binnen no time een perfect strak gazon realiseert!
Welk soort gras?
Eerst moet je natuurlijk bepalen waar je je nieuwe gazon voor wil gebruiken. Je kunt namelijk kiezen uit allerlei grassoorten en elk soort heeft weer zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. De drie meest gebruikte hoofdsoorten zijn:
- Sportgras: deze grassoort is voornamelijk bedoeld voor zeer intensief gebruik. Het is dus ook een stevige grasmat waar je op kunt voetballen of hockeyen. Echter is sportgras vaak te grof voor een “normale” tuin.
- Speelgras: ideaal voor een gazon dat veel gebruikt wordt. Kinderen en huisdieren kunnen hier eindeloos op spelen en ravotten, zonder dat het gras beschadigd wordt. Speelgras is qua structuur grover dan siergazon, maar toch fijn genoeg voor een strak en fraai grasveld.
- Siergras: qua uiterlijk de mooiste soort gras, maar ook de meest kwetsbare. Je kunt er niet te vaak op lopen, want anders beschadigt het gras.
Graszaden of -zoden?
Een nieuw gazon aanleggen kun je op twee manieren doen. De eerste manier doe je door te zaaien en bij de tweede manier leg je graszoden aan. Beide manieren hebben zo hun plus- en minpunten. Zaaien is bijvoorbeeld een stuk goedkoper, maar dit kun je alleen in het voorjaar of najaar doen. Graszoden zijn daarentegen een stuk duurder en moeten zo spoedig mogelijk na aankoop gelegd worden. Het voordeel is dan wel dat je graszoden het gehele jaar door kunt aanleggen, tenzij het vriest. Bij het leggen met graszoden heb je ook meteen een volle grasmat, terwijl je bij het inzaaien van graszaad veel geduld moet hebben voordat je kunt genieten van een vol en groen gazon.
In de rest van dit artikel focussen we ons op het inzaaien van een nieuw gazon.
Gazon inzaaien
Gras inzaaien kun je het beste in de maanden april en mei of in het najaar (augustus en september) doen. Kies je voor het najaar, dan heb je het voordeel dat de ondergrond al goed is opgewarmd. De graszaden zullen dan ook beter ontkiemen, waardoor de wortels ook sterker zullen worden als het groeiseizoen begint in het voorjaar erna.
Voor elke 50 vierkante meter heb je ongeveer 1,5 kilogram graszaad nodig. Je kunt het gazon eventueel van tevoren ook in vlakken van 50 vierkante meter verdelen, zodat je zeker weet dat je overal genoeg zaad strooit. Je kunt het beste op een windstille dag zaaien, want anders waaien er teveel zaden weg.
Hoe maak ik mijn gazon egaal?
Om een egaal gazon te bereiken moet je zowel in de breedte als de lengte zaad strooien. De hoeveelheid graszaad dien je dan in twee gelijke helften te verdelen en vervolgens zaai je een helft in de breedte en de andere helft in de lengte. Zorg er tevens voor dat je langs de randjes extra zaden strooit, want het gras aan de randen van een gazon slijten het meest. Gebruik eventueel een strooiwagen om het graszaad zo eerlijk mogelijk te verdelen over het gazon.
Na het inzaaien is het van belang dat je de graszaden nog een keer extra aandrukt met behulp van een wals. Dit aandrukken zorgt er namelijk voor dat het zaad goed in de aarde nestelt en beter kan ontkiemen. De zaden mogen niet met een laagje aarde bedekt worden, want de zaden hebben zonlicht nodig om te ontkiemen.
Voldoende water geven
Een gazon heeft voldoende water nodig om te kunnen ontkiemen, dus sproei regelmatig. Vooral met warm weer is het van belang dat je dagelijks sproeit, omdat de aarde dan veel sneller uitdroogt. Meestal duurt het een tot twee weken voor de zaadjes ontkiemen en je een groen laagje begint te zien. Heb je last van vogels die de zaadjes proberen te pikken? Span dan aluminiumstrips over het gras heen, zodat de vogels minder makkelijk bij de zaadjes kunnen.