TipsTuin

Zo maak je jouw balkon klaar voor de lente

Zo maak je jouw balkon klaar voor de lente

Hoewel de winter momenteel nog in volle gang is, kijken de echte zonaanbidders alweer een hele tijd uit naar de eerste mooie lentedag. Gelukkig hoeven we hier meestal niet lang op te wachten. De ervaring leert ons dat de eerste echte voorjaarsdag, waarbij de temperaturen boven de 15 graden komen, zich vaak al in maart aandienen. Daarom kan het zeker geen kwaad om nu alvast te bedenken hoe jij jouw balkon klaar kunt maken voor de lente. En dit is vaak lastiger dan in een doorsnee tuin.

Je zou wellicht denken dat een balkon sneller lenteklaar is gemaakt. Er is immers weinig nodig. Dat is nu ook juist het probleem. Want hoe zorg je voor voldoende sfeer en groen wanneer de ruimte beperkt is? In dit artikel geven we enkele tips om zelfs van het kleinste balkonnetje een sfeervolle lentetuin te maken.

Aan bloemen en planten geen gebrek

Veel mensen zijn bang dat het plaatsen van bloemen en planten op het balkon vrijwel onmogelijk is. Niets is echter minder waar. Je kunt eenvoudig een plantenbak kopen voor op je balkon. Er is keus genoeg. Let er wel op dat deze een beetje past bij de grootte van het balkon. Het blijft namelijk wel gewoon belangrijk dat er hier nog gezeten kan worden. Plaats daarom maximaal twee grote of vier kleinere bloempotten, zodat de vloer niet overvol raakt.

Wil je toch nog meer bloemen en planten plaatsen? Werk dan met de hoogte en plaats een aantal mooie baskets aan de muur of kies voor bloembakken die je op kunt hangen. Zo bespaar je veel ruimte en haal je toch nog wat extra groen op het balkon.

Let bij het kiezen van bloemen en planten wel op of ze niet te groot worden voor het balkon en of ze in de zon of schaduw gehouden moeten worden. Zo weet je zeker dat ze ook op de lange termijn uitstekend zullen gedijen op hun nieuwe plekje.

Maak gebruik van plukfruit

Bij de lente horen natuurlijk ook een aantal heerlijke fruitsoorten die juist op dat moment super goed groeien. En laat plukfruit nu stiekem ook gewoon eens heel lekker zijn. Hoe mooi is het om én van een mooie, natuurlijke uitstraling te geniet en ook nog eens lekker en verantwoord te kunnen snoepen wanneer je op het balkon zit? Kies voor heerlijke aardbeien, minicourgetjes of snoeptomaatjes. Deze groeien uitstekend op het balkon en zien er niet alleen mooi uit, maar je kunt er ook nog eens van eten.

vogelhuisje

Vogelhuisje

Ben je dol op alles wat met de natuur te maken heeft? Dan kan je in de lente natuurlijk je lol op. In de maanden maart, april en mei is alles volop aan het bloeien en groeien. Daarnaast beginnen ook alweer de eerste diertjes zich voort te planten. Wie dol is op vogels, heeft er dan ook zeker baat bij om een (zelfgemaakt) vogelhuisje op het balkon te plaatsen. Bovendien kan deze het gehele jaar door gebruikt worden. In de winter om de vogels een fijne schuilplaats te bieden en in de zomer om ze een broedplaatsje te geven. Voor je het weet is er een nestje op je balkon en kun je genieten van het eerste getjilp van kleine baby vogeltjes. Mooier wordt het niet in het voorjaar!

Geef een reactie