Wonen

Wat is een schuurwoning?

Schuurwoning

De schuurwoning heeft wat bewoording betreft weinig ruimte voor fantasie. Eigenlijk weet bijna iedereen wel wat het is. Maar goed wat is een schuurwoning? Dit is dus een woning die op een schuur lijkt wat uiterlijk betreft. Bij dit soort woningen is de bouwstijl vaak modern of landelijk in combinatie met een sobere woning. Het is ooit als een enkele woning begonnen maar inmiddels is het een volledige bouwstijl. 

Het is ontstaan vanuit de landelijk gebied en dus verder ontwikkeld tot wat het nu is. Omdat veel agrarische bebouwingen gesloopt werden, gingen ze op dezelfde plek een nieuwe woning gebouwd met dezelfde bouwstijl. Vaak werden dezelfde vormen en materialen gebruikt. Er werd wat filosofie over wonen toegevoegd en zo is de schuurwoning ontstaan. De schuurwoning is in een landelijke omgeving een hele mooie oplossing. De schuurwoning heeft een aantal kenmerken: 

  • Eenvoudige lage hoofdvorm
  • Soberheid wat detaillering betreft
  • Kleurgebruik
  • Mix van natuurlijke en industriële materialen
  • Vaak zijn er creatieve en open indeling

De luchtvochtigheid in een schuurwoning

De luchtvochtigheid in een schuurwoning kan soms hoog zijn. Gelukkig zijn hier wel oplossingen voor. Het is natuurlijk altijd heel erg belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis goed is. De ideale luchtvochtigheid is 40-55 % in huis. 

Wil je de luchtvochtigheid verlagen in huis dan moet je een aantal opties nagaan. Je kunt in elk geval zelf een aantal dingen doen om de luchtvochtigheid in huis goed te krijgen:

  • Goed isoleren. Vocht van buiten moet zeker buiten blijven. 
  • Goede ventilatie. Op die manier gaat overtollig vocht uit je huis. 
  • Planten in de woning. Deze halen overtollig vocht uit je huis en houden luchtvochtigheid op peil. 
  • Een hygrometer. Wanneer je deze in je woning hangt kan je de luchtvochtigheid in de gaten houden. Die moet dus tussen de 40-55 % zijn.
  • In de winter kachel hoger zetten en wat bakjes water op de vensterbank plaatsen. Ook dit houd je luchtvochtigheid op peil. 

Veilig thuis

Je bent natuurlijk altijd bezig met de veiligheid in je huis. Soms kan er wel eens iets gebeuren waardoor je te maken krijgt met veilig thuis. Maar wat is veilig thuis? Dit is een advies en meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. 

Iedereen wil een veilige omgeving. En deze instelling helpt je met advies en ondersteuning wanneer je dit nodig hebt. Ook als jij denkt dat iemand hulp nodig heeft, kan je ze benaderen. Ze bieden niet alleen een luisterend oor maar er wordt ook gekeken of er mogelijkheden ter ondersteuning zijn voor die persoon. Ook wanneer je twijfelt, kan je bellen. Dan wordt er advies gegeven hoe de situatie op een juiste manier ingeschat kan worden en dan kan je samen werken naar een veilige omgeving. Bij veilig thuis weten ze de juiste personen of organisaties waar dan mee samengewerkt kan worden. Soms is het zelfs zo dat er mensen in de omgeving zijn die hulp kunnen bieden, iemand die er altijd is. 

 

Geef een reactie