Wonen

De reden om te investeren in een duurzame ondervloer

De reden om te investeren in een duurzame ondervloer

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Dan is het belangrijk om ook goed na te denken over de ondervloer. We staan er namelijk lang niet altijd bij stil dat dit het verschil kan maken tussen een stuk meer woongenot. Omdat we toch zien dat lang niet iedereen het belang inziet van een goede ondervloer, hebben we in dit artikel een aantal belangrijke redenen waarom het dus wel degelijk belangrijk is om niet alleen te kijken naar de vloer zelf, maar ook te investeren in een duurzame ondervloer.

Waarom een duurzame ondervloer?

Wanneer je kiest voor een duurzame ondervloer, dan heeft dit een hoop voordelen. Eén van de belangrijkste voordelen, is dat het zorgt voor extra geluidsisolatie. Nu snappen we heel goed dat je misschien denkt; mijn huis is goed geïsoleerd. Dat klopt vaak ook, maar op het moment dat je in een appartement woont, zit je natuurlijk niet te wachten op klachten van de onderbuurman, op het moment dat jij aan het stofzuigen bent of de muziek een keer een tandje harder hebt staan. Dit geldt overigens ook in een ‘normaal’ huis. Een duurzame ondervloeren kopen draagt dus bij aan een aangename omgeving, zowel als het gaat om geluid en warmte. Vooral in de wintermaanden wil je graag dat je vloer comfortabel aanvoelt. Een ondervloer met goede isolerende eigenschappen zorgt ervoor dat de warmte in je huis blijft hangen, waardoor je energiekosten kunt besparen en zorgt dat het binnen een stuk warmer aanvoelt.

Waar let je op bij een goede ondervloer

Ga je een duurzame ondervloer kopen, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. We hebben het natuurlijk al even gehad over geluid- en warmte isolatie. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden. Welke dit zijn, leggen we je aan de hand van een aantal praktische voorbeelden uit.

Vochtbestendigheid

In vochtige ruimtes, zoals badkamers of keukens, is het belangrijk dat de ondervloer bestand is tegen vocht. Kies daarom voor een vochtbestendige ondervloer die voorkomt dat water doordringt naar de ondervloer en de vloerbedekking. Op deze manier blijft je vloer langdurig mooi en voorkom je problemen zoals schimmelvorming.

Egalisatie

Een goede ondervloer zorgt voor een egale ondergrond, wat van belang is bij het leggen van bijvoorbeeld een PVC vloer. Oneffenheden kunnen ervoor zorgen dat je vloer gaat kraken of dat deze zelfs los komt te liggen. Kies daarom altijd voor een ondervloer die zorgt voor een egale ondergrond en eventuele oneffenheden opvangt.

Investeer in kwaliteit

We snappen natuurlijk heel goed dat je liever een paar euro meer per vierkante meter uitgeeft aan je ‘normale’ vloer, dan dat je een kwalitatief hoogwaardige ondervloer moet aanschaffen. Toch zul je op lange termijn zien dat het investeren in kwaliteit, ook zorgt voor een langere levensduur van de bovenvloer en het uiteindelijke woongenot. Let daarbij ook goed op dat het kan zijn dat er bepaalde richtlijnen zijn ten aanzien van de isolatiewaarde vanuit bijvoorbeeld woningcorporatie of de VvE.

Geef een reactie