TipsTuinWonen

Waarom een schutting bouwen?

Composietmaterialen zijn populair voor schuttingen. Dit materiaal vraagt weinig onderhoud en verhoogt je privacy. Composietmateriaal is een industrieel productiemateriaal dat is samengesteld uit hars en graniet- of kwartsdeeltjes. Beide natuurproducten worden via een uniek proces met elkaar verbonden met zeer sterke materialen. Op wat moet je vooral letten bij je keuze van een composiet schutting?

Composiet schuttingen

Net als elk ander hekwerk wordt het composiet scherm tussen de kolommen geplaatst. De pilaren die zorgen voor de steun zijn soms van aluminium en soms van hardhout. Als je het mooier vindt kan er ook gekozen worden voor aluminium pilaren in combinatie met donkergekleurde hekken. Hardhouten pilaren worden vaak gecombineerd met (rood) bruine composiet schermen. Kolommen worden op de grond bevestigd door middel van kolompoten of aangepaste beugels op harde ondergronden, vooral steen, beton en hout. Gebruik bij het ophangen van het scherm altijd speciale accessoires om eventuele spanningen op te vangen. Dit voorkomt dat het scherm doorbuigt na verloop van tijd door de warmte van de zon.

Composiet schuttingen

Meerdere uitvoeringen

Er zijn verschillende uitvoeringen van composiet hekken, vooral voor schermvulling. Hout kunststof composietmateriaal is samengesteld uit houtvezel en kunststof. Houtvezels is het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van vloeren als laminaat of parket en ook bepaalde meubelen. Het mengsel van houtsnippers en kunststof wordt hout-kunststof composietmateriaal of HKC genoemd. Het hekwerk in BPC (Bamboe Plastic Composite Materiaal) is gemaakt met bamboevezel en niet met houtvezel. Door bamboevezel te gebruiken in het composietmateriaal heb je een product van betere kwaliteit – het kost wat meer, maar dat is het zeker waard.

Afwerking

Een composiet schutting is er in meerdere afmetingen. Populaire kleuren zijn vooral donkere, natuurlijke kleuren als groen, zwart of antraciet, maar ook andere (trendy) kleuren zijn mogelijk. Aluminium liggers worden vaak gebruikt voor composiet hekken. Deze zorgen ervoor dat het scherm stevig blijft. Maar je wil natuurlijk wel dat het ook mooi oogt. En dat kan met aluminium, want het ziet er luxe en modern uit.

Onderhoudsvriendelijk

Het mooie is dat composietmateriaal in principe onderhoudsarm is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout, dat periodiek moet worden bewerkt of zelfs vervangen moet worden. Door de ultraviolette straling in de zon zal de houten schutting verkleuren en verouderen. Dat kun je voorkomen met een beschermende olie- of verflaag. Zelfs bij hoogwaardige composiet afrasteringen kan er altijd wat effecten van de zon te zien zijn, maar dit vaak beperkt. Een composiet schutting kan na verloop van tijd vies worden weersinvloeden. Maar dat ligt er natuurlijk aan waar je woont en hoeveel de schutting wordt blootgesteld aan de regen, wind en kou.

Schoonmaaktips schuttingen uit composiet

  • Wanneer je de composiet schuttingen schoonmaakt, gebruik dan altijd een zacht schoonmaakmiddel en een microvezeldoek

Vermijd het gebruik van schuurmiddelen om krassen te voorkomen

Het gebruik van een hogedrukreiniger bij het reinigen van composiet schuttingen is een goed idee. Begin dan altijd op de laagste druk

Voordelen composiet schutting

Een schutting uit composiet:

  • Moet je niet oliën of beitsen
  • Is ongevoelig voor verkleuring door de zon
  • Weerstaat tegen vocht waardoor het niet rot of schimmel ontstaat
  • Het materiaal scheurt niet.
  • Milieuvriendelijke

Mogelijke nadelen

Die wegen zeker niet op tegen de voordelen. Composiet schuttingen kunnen onder invloed van temperatuurverschillen vervormen. Dat kun je voorkomen met het gebruik van hoogwaardige composietmaterialen.

 

Geef een reactie