TipsWonen

De toekomst van de huizenmarkt: wat zijn de verwachtingen?

toekomst huizenmarkt

Na 2008 stortte onze huizenmarkt plotseling in. De jaren daarvoor konden we genieten van een bloeiende en altijd groeiende huizenmarkt. In 2006 was dit op zijn toppunt. Huizen gingen als warme broodjes over de toonbank en werden verkocht tegen de hoogste prijzen. Opeens hield het op. De huizenprijzen liepen zeer snel terug en mensen raakten hun woningen aan de straatstenen niet meer kwijt. Veel mensen liepen hierdoor verlies op en moesten hun woning met schuld verkopen. Inmiddels kunnen we gelukkig al een tijd zeggen dat de huizenmarkt weer helemaal terug van weggeweest is. Anno 2018 genieten we van hogere huizenprijzen en zien we dat woningen weer steeds sneller verkocht worden. Maar hoe zit dat de komende jaren? Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst van de huizenmarkt én is het nu wel of niet een goed moment om een woning te (ver)kopen? Wij zochten het uit!

De stijging van de

huizenprijzen verklaard

 

Allereerst is het belangrijk om te bedenken waarom de huizenmarkt weer in de lift zit. Bovendien zien we een sterke stijging in de woonprijzen, dit zien we ook op huizenmarkt.nl. Maar waar ligt dat dan aan? Wij hebben de belangrijkste redenen voor jou op een rijtje gezet:

  • Om de huizenmarkt weer een beetje op gang te helpen, zagen we in 2014 dat de hypotheekrente een stuk lager werd. Hierdoor werd het interessanter voor mensen om te kiezen voor het kopen van een woning.
  • De huurprijzen zijn vaak te hoog voor de middenklasse. In veel gevallen kunnen zij wél aan een hypotheek komen, maar niet huren in de vrije sector. Hierdoor zijn er veel meer mensen die kiezen voor kopen.
  • Tijdens de crisis zagen we dat alle nieuwbouwprojecten werden stilgelegd. Inmiddels is dit wel weer opgepakt, maar blijven de woningen schaars. Door de toenemende vraag voor woningen en een klein aanbod, hebben de wooneigenaren de mogelijkheid om hun woning voor een hogere prijs te verkopen.
    stijging huizenprijzen

Wat is de verwachting voor de toekomst?

Anno 2018 blijft de woningmarkt het ene na het andere record breken. Uit onderzoek blijkt dat de woningprijzen nog nooit zo hoog zijn geweest als nu. Ondanks de hoge prijzen zien we ook dat er minder woningen verkocht worden. De vraag is dan ook of we straks niet weer in een diep dal komen te zitten als de huizenmarkt weer onderuit wordt gehaald. Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk dat we meerdere factoren meenemen. Zijn bovenstaande redenen waarom de huurprijzen stegen veranderd of nagenoeg hetzelfde gebleven? Over het algemeen kunnen we stellen dat het er nog steeds positief uit ziet voor de woningmarkt. De vraag is nog steeds groter dan het aanbod en het kopen blijft aantrekkelijk door lagere hypotheekrentes. Wel zien we wel degelijk verandering anno 2018. Zo kan er niet meer geleend worden dan het koopbedrag en blijft een koopwoning nog steeds onbereikbaar voor veel starters.

De prognose voor de rest van 2018 is dan ook nog steeds positief. Verhuizen en verkopen blijft dan ook een goed idee. De prognose voor 2019 is nog niet te voorspellen. Wij duimen voor een blijvende groei in de woningmarkt.

Geef een reactie