DuurzaamTipsWonen

Overstappen van energieleverancier: wel of niet doen?

overstappen energie leverancier

Met trillende handen maak je de jaarlijkse afrekening van jouw energiemaatschappij open. Zuchtend kijk je naar hoeveel je dit jaar wéér moet bijbetalen. Je hebt er inmiddels al vrijwel alles aan gedaan om duurzamer om te gaan met energie en nog lijkt het niet genoeg te zijn. Terwijl je over het web speurt naar goedkopere opties, weerklinkt er maar één vraag in je hoofd: is het wel verstandig om over te stappen van energieleverancier? Zal overstappen echt de oplossing bieden als je elk jaar weer schrikt van je energieverbruik en de bijkomende kosten? In dit artikel vertellen we wanneer je beter wel én niet kunt overstappen van energieleverancier.

Wel overstappen van leverancier

In sommige situaties is het verstandig om beter wel over te stappen van energierekening. Dit kan zo zijn als je niet tevreden bent over het contact met de huidige energieleverancier, maar ook als je merkt dat er een aantal dingen niet worden nagekomen of mooier worden uitgelegd in het contract. Ook kan het zijn dat je liever de overstap maakt naar duurzamere mogelijkheden om energie op te wekken en dat de huidige energiemaatschappij deze opties niet ondersteunt. Bovendien ben je soms gewoon voordeliger uit als je regelmatig de overstap maakt naar een nieuwe energieleverancier. Zo geniet je van hoge kortingen of speciale acties. Het is soms zelfs mogelijk om te sparen voor leuke cadeaus. Bekijk goed welke mogelijkheden de energieleverancier naar keuze biedt en of je ook daadwerkelijk goedkoper uit bent als je hiervoor kiest.

Niet overstappen van energieleverancier

Er is vaak maar één duidelijke reden waarom mensen willen overstappen van energieleverancier: ze willen goedkoper uit zijn. Als dit de enige reden is en je ondertussen ziet aan het verbruik dat deze te hoog is, zal een andere energieleverancier weinig verschil uit maken. Het is eerst belangrijk om inzicht te krijgen op je eigen verbruik en dat waar dit mogelijk is aan te passen. Anders zal je bij een nieuwe energiemaatschappij vrijwel hetzelfde kwijt zijn en schiet je er niks bij op. Wel kan het verstandig zijn om te kijken of jouw huidige energiemaatschappij gebruikt maakt van zogenaamde ‘slimme meters’. Deze meters brengen jouw stroomverbruik netjes in kaart, waardoor je in één oogopslag kan zien waar het verkeerd gaat. Probeer eerst een jaar je verbruik aan te passen en kijk dan welke maatschappij goedkoper is.

Energieleveranciers vergelijken

Of je nu wel of niet voor de overstap naar een andere energieleverancier kiest, het is altijd verstandig om te blijven oriënteren. Je wilt immers er wel zeker van zijn dat je op dit moment voor de goedkoopste optie hebt gekozen. Kijk hierbij niet op een paar euro’s. Als je tevreden bent met jouw huidige energiemaatschappij, zou het zonde zijn als je dit contract verscheurd om voor 5 euro ergens anders goedkoper uit te zijn. Vind je het lastig om de verschillende prijzen, acties en kortingen van energiemaatschappijen met elkaar te vergelijken? Gebruik dan een vergelijkingstool online. Hier kan je al je gegevens invoeren en het apparaat laat zien waar jij het goedkoopste uit bent!

Geef een reactie