Algemeen

Duurzaam wonen: let jij al op het gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen?

Duurzaam leven is enorm in opmars. Steeds meer mensen hechten waarde aan het verduurzamen van hun woning. Ben jij ook iemand die de afgelopen jaren enorm veel tijd en geld heeft geïnvesteerd om zijn woning milieuvriendelijker te maken? Dan is het wellicht ook verstandig om je eigen koopgedrag onder de loep te nemen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat we vaak niet stil staan bij de keuzes die we maken wanneer we producten kopen. Vooral bij het kopen van voedingswaren maken we vaak de verkeerde keuzes.

Wist je bijvoorbeeld dat het gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen enorm veel invloed kan hebben op het milieu? Stazakken, papieren zakken, dit zijn allemaal verpakkingen die hun steentje bij kunnen dragen. Hoe dat zit, leggen we uit in dit artikel.

Plastic soep

De term ‘plastic soep’ zal je vast niet onbekend in de oren klinken. Enkele jaren geleden vulde deze term plotseling alle voorpagina’s van kranten. Mensen waren in de ban van de plastic soep waar de oceaan in veranderd was. Hiermee werd namelijk gedoeld op al het plastic afval dat in het water terecht komt. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de meeste wateren bevuild zijn met plastic. En doordat plastic niet goed verteerd, zal dit jarenlang aanwezig blijven in zee en daarmee ook de omgeving van onderwaterdieren bevuilen.

De Nederlandse overheid reageerde geschokt door de beelden en mede hierdoor werd enkele jaren terug het verbod op gratis plastic zakjes in winkels ingevoerd. Nu moet je voor ieder zakje een aantal cent betalen, waarmee men probeert te voorkomen dat we weer massaal naar plastic zakjes grijpen. En dit lijkt te werken! Steeds meer mensen nemen zelf zakjes mee vanuit huis en er zijn ook veel winkeliers die gewoon geheel zijn overgestapt van plastic naar papieren zakken. En dat is goed nieuws voor het milieu!

Stazakken, papieren zakken, jij bepaalt!

Een beter milieu begint natuurlijk bij jezelf. Hoe duurzaam jouw woning ook mag zijn, wanneer je hier je koopgedrag niet op aanpast zal dit nog weinig effect hebben. Probeer daarom eens een week te winkelen zoals je altijd doet. Haal de boodschappen die je anders ook haalt en stal deze eens uit in de keuken. Bekijk nu eens goed welke producten allemaal een plastic verpakking hebben en hoeveel plastic zakjes je de afgelopen dagen hebt gebruikt. Het antwoord zal je verbazen.

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je hier zelf weinig aan kunt veranderen. Niets is echter minder waar. Er zijn namelijk genoeg winkeliers die duurzame alternatieven bieden. Denk bijvoorbeeld aan stazakken. Hier worden steeds meer producten in verpakt, waaronder bonen, dierenvoeding en zelfs wijn. Maar waarom zouden deze zakken juist bijdragen aan een beter milieu? In de meeste gevallen worden ze namelijk alsnog van kunststof gemaakt. Het antwoord is simpel. Door het gebruik van stazakken kan er veel efficiënter getransporteerd worden. De zakken nemen simpelweg minder ruimte in beslag, waardoor er sprake is van een efficiënter transport en daarmee een lager CO2-verbruik.

Daarnaast kun je er zelf ook voor kiezen om enkel papieren zakken of eigen tasjes mee te nemen. Probeer de aanschaf van plastic tassen zoveel mogelijk te vermijden. Kies tevens voor winkeliers die al gebruik maken van duurzame verpakkingsmaterialen. Je betaalt niets extra’s, maar levert wel direct je bijdrage aan een schoner milieu. Mooier kan bijna niet.

Geef een reactie