DuurzaamTuin

Geen ruimte voor een tuin? Zo los je het op!

potten bloemen

Voor veel mensen is een tuin een prettige extra ruimte bij je woning waar je heerlijk kunt ontspannen of op je gemak kunt tuinieren om die prachtige tuin het hele jaar door mooi te houden. Maar wat als je geen ruimte hebt voor een tuin? Dan zijn er toch nog een paar oplossingen waar je aan kunt denken!

Huur een (volks)tuin

Als je zelf geen ruimte hebt voor een tuin, maar toch graag wil tuinieren kan je overwegen om een tuintje in de buurt te huren. Bijna elke plaats in Nederland heeft wel ergens een ruimte waar tuintjes te huur zijn, variërend van lekker compact tot een flinke omvang. Ideaal als je toch echt wilt genieten van de natuurlijke schoonheid van je eigen tuin en ook uitermate geschikt om een moestuintje aan te leggen. En je kunt er ook nog eens je eigen plekje voor ontspanning van maken. Leuk toch?

Een tuin voor de deur

Ook al heb je geen ruimte voor een uitgebreide tuin, toch is er vaak vlak voor de deur wel een mogelijkheid (mits je natuurlijk op de begane grond woont!). Heb je bijvoorbeeld stoeptegels voor je huis liggen? Dan kan je eenvoudig een zogenaamde ‘stoeptuin’ maken. Hierbij haal je een paar stoeptegels eruit, spit je de grond even om en kan je een of meerdere (kleurrijke) planten neerzetten. Heb je toch nog een beetje een tuin en de straat fleurt ook nog eens op van het natuurlijk groen.

Guerrilla gardering

Deze optie is wat riskanter en vergt van tevoren wat uitzoekwerk. In Amerika is Guerrilla Gardening de laatste tijd behoorlijk populair geworden. Het principe is simpel: de stedelijke omgeving groener maken door planten te zetten op bijvoorbeeld braakliggende terreinen of verwaarloosde openbare bloembakken. Een creatief idee voor meer groen op straat, maar vraag van tevoren wel even bij de gemeente na of het is toegestaan.

Balkontuin

Als je in een flat of appartementencomplex woont heb je vaak (als je al geluk hebt) enkel de beschikking over een balkon. Toch kan je ook deze perfect omtoveren tot je eigen mini-tuin. Hierbij kan je bijvoorbeeld aan de slag met losse plantenbakken om groente te kweken, een verticale tuin maken met een pallet of bloembakken ophangen. Niet moeilijk, maar wel leuk!

Geef een reactie