InterieurTipsWonen

Steiger kopen? Hier moet je op letten!

Steiger kopen

Veel mensen denken dat steigers uitsluitend voor professioneel gebruik geschikt zijn. Het kan echter ook voor een niet-professional prettig zijn om over een steiger te beschikken. Deze wordt immers niet alleen gebruikt voor het verrichten van constructiewerkzaamheden, een klus die jij met jouw twee linkerhanden nooit zelf zou aangrijpen, maar ook voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden aan huis. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van de dakgoot of het schilderen van de buitenmuren en kozijnen. Een steiger komt wellicht vaker van pas dan je zelf ooit had gedacht. Daarom is het niet zo vreemd dat steeds meer particulieren er voor kiezen om zelf een steiger aan te schaffen. Maar wanneer kies je nu welke steiger en waar let je dan op?

Welke steiger heb je nodig?

Als je als particulier een steiger aan wilt schaffen, sta je al snel versteld van het gigantische aanbod. Wij lichten hieronder kort alle verschillende steigers toe:

  • De rolsteiger is direct te herkennen doordat deze op wieltjes staat. Hierdoor is deze steiger eenvoudig van de ene naar de andere plek te rollen. Ideaal als je onderhoudswerkzaamheden om het hele huis doet. Zo hoef je niet telkens de steiger af te breken om weer verder te gaan. Rolsteigers bieden daardoor enorm veel flexibiliteit. Daarnaast staan ze ook nog eens bekend om hun stabiele platform, waardoor jij veilig kunt werken.
  • Een kamersteiger wordt meestal binnenshuis gebruikt. Deze is extra smal zodat deze eenvoudig door de deuropeningen van iedere woning past. Door middel van opbouwstukken kan je de steiger zo hoog maken als je zelf wilt. Deze steiger is ideaal voor werkzaamheden in kleine ruimtes. Meestal wordt deze gebruikt voor het witten van een plafond of het uitvoeren van schilderwerkzaamheden op hoogte.
  • En last but not least: de vouwsteiger! Deze wordt voornamelijk ingezet bij korte bouw- en renovatiewerkzaamheden, omdat deze relatief snel opgebouwd kan worden. Daarnaast kan je vouwladders tot relatief kleine pakketjes opvouwen, waardoor ze eenvoudiger in een doorsnee schuur of garage passen. Het platform van een vouwsteiger is altijd zeer stabiel, waardoor je veilig kunt werken.

vouwsteiger

 

Wanneer kies je voor een steiger?

Maar wanneer kies je nu eigenlijk voor een steiger? Is een ladder niet voldoende? Eén verschil is in elk geval al goed duidelijk. Met een steiger kan je veel hoger komen dan met de hoogste ladder. Hierdoor kan een steiger, zeker als je op zeer grote hoogte moet werken, al snel beter van pas komen. Natuurlijk zijn er nog meer redenen om voor een steiger te kiezen. Wij zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje:

  • Met een steiger geniet je van meer beweegruimte op hoogte. Op een ladder is het platform smal en minder stabiel, waardoor er eenvoudig ongelukken gebeuren als je niet bedachtzaam bent. Op een steiger verplaats je jezelf eenvoudig en geniet je van een groter platform.
  • Steigers zijn voornamelijk geschikt voor langdurige klussen. Logisch, want het opbouwen en afbreken van een steiger kost veel tijd. Als je even snel een klusje op hoogte wilt uitvoeren, grijp je natuurlijk veel sneller naar het gemak van een ladder.

Geef een reactie