DuurzaamInterieurTipsWonen

3 tips voor het verzorgen van planten in huis

3 tips voor het verzorgen van planten in huis

Kun jij altijd enorm genieten van het aanzicht van planten? Zie je duidelijk wat de juiste interieurbeplanting voor de sfeer van een woning kan doen, maar schort het jou aan kennis en ervaring in het verzorgen van planten? Ben je iemand die totaal geen groene vingers heeft en die zelfs een vetplantje dood kan laten gaan? Dat is echt niet iets om je voor te schamen! Je bent zeker niet de enige die het moeilijk vindt om planten in leven te houden. Zelfs de ‘eenvoudigste’ planten kunnen door verkeerd onderhoud overlijden. Bovendien moet je hier ook voldoende tijd voor hebben. Door de drukte van de alledaagse dag is het helemaal niet gek als je de zorg voor jouw planten vergeet. Om jou een handje te helpen, zetten wij 3 tips voor het verzorgen van planten in huis op een rijtje.

1.         Vraag om advies in de winkel

Voordat je nieuwe planten in huis neemt, is het eerst belangrijk om over voldoende informatie te beschikken. Als je niet over groene vingers beschikt is de kans klein dat je weet welke planten geschikt zijn voor jouw woning. Vraag daarom gerust om advies in de winkel of neem contact op met de specialisten van een webshop. Leg vervolgens uit dat jij, als vergeetachtige plantenverzorger, een plant nodig hebt die om weinig onderhoud vraagt. Vertel daarnaast ook over de omgeving waar de plant komt te staan. Is het daar heel licht of juist donker? Hoe zit het met de luchtvochtigheid? Op basis van die informatie kan een plantenspecialist samen met jou de juiste interieurbeplanting uitkiezen.advies kamerplanten

2.         De juiste hoeveelheid water

Je planten voldoende water geven klinkt misschien gemakkelijk, maar is het zeker niet. De meeste planten kunnen wel enige tijd zonder water, maar worden vervolgens met zoveel water verrast dat ze ‘verdrinken’. Als een plant structureel te veel water krijgt, zal deze zeker niet lang leven. Natuurlijk geldt dit andersom ook.

Maar waarom is het zo lastig om je plant de juiste hoeveelheid water te geven? De voornaamste reden hiervoor is dat de juiste hoeveelheid voor iedere plant anders is. Bedenk daarom goed hoe de planten in de vrije natuur leven. Zo groeit een cactus normaal gesproken in zeer droge gebieden. Hierdoor heeft deze ook in huis een kleine hoeveelheid water nodig. Let hierbij vooral op de wensen van het plantje. Deze kan je vaak vinden op het bijgeleverde kaartje, maar kan je natuurlijk ook navragen aan de verkoper van de plant.

Hoe weet je of een plant weer water nodig heeft? Je kunt hiervoor de bladeren als leidraad nemen. Voelen deze droog aan? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om de plant weer van water te voorzien.

3.         Kies een goede pot

Ten slotte is het ook belangrijk om goed over de pot na te denken. Overpotten is voor de meeste planten een ware aanslag. Doe dit dan ook liever niet als het niet écht noodzakelijk is. Als je een jonge boom of grote plant in huis haalt, is het belangrijk dat deze nog kan groeien. Kies daarom voor een pot met extra ruimte, zodat je deze niet in een hoekje drukt tijdens het natuurlijke groeiproces. Zo blijft de plant in optimale conditie en geniet jij jarenlang van meer groen in huis!

Geef een reactie