TipsVerbouwenWonen

De buitenkant van je huis onderhouden

buitenkant van je huis onderhouden

Bij een mooi huis denken mensen vaak aan de binnenkant, maar ook de buitenkant is belangrijk om te onderhouden. De buitenboel onderhouden doe je het liefst wanneer het rond de 20 graden is. Niet alleen omdat je zelf dan prettig werkt, maar ook omdat de verf goed droogt en uithardt. Ook voor onderhoud aan het dak en gevelwerk is met name het voor- en najaar ideaal. Lees hier alles wat je moet weten over het onderhouden van de buitenkant van je huis.

Schilderwerk buiten

Uw woning moet aan de buitenkant iedere 5 à 8 jaar geschilderd worden. Dit om achterstallig onderhoud aan je woning te voorkomen. Niet alleen loop je in dat geval het risico dat er lekkages ontstaan, ook is je woning minder makkelijk te verkopen. Zelfs hypotheekverstrekkers letten op het onderhoud voor ze een hypotheek aan een potentiële koper verstrekken. Kozijnen schilderen buiten je woning hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld besparen door al het onderhoud van schilderwerk buiten in één keer te laten doen. Je kunt het ook zelf doen, maar dit kost veel tijd en sommige onderdelen aan je huis zijn lastig te bereiken, zoals een dakkapel. Wil je zelf je huis aan de buitenkant schilderen, schuur dan eerst de oude verflaag weg. Vervolgens moet je alles ontvetten en eerst een grondlaag op een stofvrije ondergrond aanbrengen.

Onderhoud van het dak

Hoewel het dak meestal niet zoveel onderhoud vergt, is het verstandig om met enige regelmaat de dakgoten te reinigen. Hiermee voorkom je verstopping van goten en regenpijp wat tot lekkage kan leiden. Dit kun je zelf doen door op een ladder te klimmen en alle bladeren en ander vuil uit de goot te halen. Ook kun je het laten doen door een dakdekker. Deze kan dan gelijk controleren of de dakpannen nog recht liggen en of er andere schade is aan het dak of de dakkapel.

Gevel- en metselwerk

Het reinigen van de gevel is niet nodig, maar kan om esthetische redenen worden overwogen. Is er vocht op je buitengevel ontstaan, dan kun je de muur impregneren. Hiermee wordt er een extra laag op de bakstenen aangebracht waardoor er geen water meer binnen kan dringen. Hiervoor moet de gevel wel eerst gereinigd worden. Controleer tegelijk met de gevel de ventilatieroosters op verstopping. Een mechanische ventilatie moet sowieso regelmatig schoongemaakt worden. Door een slecht geventileerde woning kunnen problemen zoals schimmel en gezondheidsproblemen ontstaan.

Door ieder jaar de buitenkant van je huis te controleren en waar nodig onderhoud te plegen, verleng je de levensduur van onderdelen zoals de kozijnen, het dak en de dakkapel. En, last but not least, geniet je langer van een mooi huis om in te wonen.

Geef een reactie