AlgemeenInterieurKeukenSlaapkamerVerbouwen

Tegelvloer: voordelen en nadelen

tegel vloer

Tegelvloeren staan bekend om hun onbetwiste duurzaamheid en gemak in onderhoud. Niet gek dus dat een tegelvloer nog steeds erg populair is. Een ander voordeel is het grote aanbod aan tegels qua vorm, kleur en maat. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Zelf tegels plaatsen

Het plaatsen van vloertegels is een redelijk eenvoudig karwei. Al zal het de een natuurlijk beter afgaan dan de ander. De grootste uitdaging ligt in het waterpas leggen van de hele vloer. De meeste tegels worden op een zogenaamd mortelbed geplaatst, al is het verlijmen van vloertegels een goed alternatief. Vooral bij renovaties is verlijmen een interessante optie, aangezien het lijmen zowel op een chapelaag als op een bestaande vloer gedaan kan worden. Belangrijk is dat de ondergrond egaal is. Bij verlijmen is het namelijk, in tegenstelling tot het betegelen met mortel, niet mogelijk om onregelmatigheden te corrigeren. Iets om goed op te letten dus!

Verwarm je tegelvloer met vloerverwarming

Vloertegels zijn een natuurlijk product en van nature koud. Een belangrijk verschil met houten vloeren die vaak warmte uitstralen. Een oplossing voor koude tegels is het aanleggen van vloerverwarming. Tegels zijn namelijk uitstekend in staat om de warmte van de vloerverwarming op te nemen en geleidelijk vrij te geven, zodat je een aangenaam warme vloer hebt. Daarnaast zijn tegels nauwelijks beïnvloedbaar door temperatuurverschillen, wat een voordeel is.

Verschillende soorten vloertegels

Keramische tegels

Keramische tegels zijn de bekendste vloertegel. Deze tegels zijn gemaakt op basis van gemalen klei en worden op hoge temperatuur gebakken. Maar natuurlijk is er binnen de keramische tegels nog een onderscheid te maken. Zo zijn enkele bekende soorten keramische tegels de terracotta, gres- en faiencetegels. Het verschil tussen deze tegels ligt in de manier van bakken en de afwerking. Zo onderscheid bijvoorbeeld de grestegel zich voornamelijk door zijn stevigheid. Verder is er nog het verschil tussen tegels die verglaasd zijn en onverglaasde tegels. Bij een verglaasde tegel wordt een emaillaagje over de tegels gebakken. Hierdoor wordt een laag gecreëerd die waterdicht, vuilafstotend en niet-poreus is, wat de duurzaamheid van de steen natuurlijk weer ten goede komt. Keramische tegels worden op basis van deze glazuurlaag ingedeeld in klassen die de slijtweerstand van de tegel weergeven. Hoe hoger de categorie, hoe beter de tegel bestand is tegen slijten.

Cementtegels

 

Tegenwoordig worden cementtegels ook steeds vaker gebruikt. Deze tegels worden ambachtelijk gemaakt en gekleurd en geven je interieur een rustiek tintje. In vergelijking met keramische tegels zijn cementtegels moeilijker in onderhoud. Zo zijn ze poreuzer en gevoeliger voor vlekken. Om dit te voorkomen kan een cementtegel voorzien worden van een zogenaamde poriënvuller om deze vlekgevoeligheid tegen te gaan. Laat je dan ook altijd goed informeren voor je de tegels daadwerkelijk aanschaft.

Vaak is het mogelijk om van te voren een monster van de tegels aan te vragen. Zo kan je met eigen ogen zien wat je in huis haalt!

Geef een reactie