KeukenTipsWonen

Zolang de fles vol wijn is…

fles wijn

…kun je die in een glas gieten! Echte kenners weten dat een specifieke wijn een speciaal glas behoeft. Natuurlijk kun je het druivennat ook in een whiskyglas schenken of in een tumbler maar dat heeft niet het gewenste effect. Althans, de smaak is niet optimaal als je niet het juiste glas gebruikt.

Maar niet getreurd! Wij geven je graag blijk van onze uitgebreide kennis over wijnen en de bijbehorende glazen, zodat jij niet de woede van je gasten wekt door champagne in een koffiemok te serveren.

Da’s meteen onze eerste tip, dat moet je dus sowieso niet doen.

Ter verduidelijking

‘t Is niet verkeerd om te weten hoe de vork in de steel zit – of eigenlijk het glas in de steel. Het wijnglas heeft immers geen vork maar wel een steel, vandaar. Ahum. Sorry.

Hoe dan ook, het wijnglas bestaat uit drie delen:

De voet

Deze zorgt uiteraard dat het glas blijft staan. Dat had je vast al wel door.

De steel

Het langwerpige tussenstuk is er niet alleen voor de sier. Het zorgt er tevens voor dat de temperatuur van je hand die van de wijn niet beïnvloedt.

De kelk

Uiteraard is dit waar je de wijn in giet en uit drinkt. De vorm ervan bepaalt voor welke wijn het glas geschikt is. Lees hieronder hoe je het ideale glas herkent voor witte wijn, rode wijn en champagne.

Witte wijn

Het is erg belangrijk dat aroma’s behouden blijven als je witte wijn drinkt. Hoe breder de kelk, hoe sneller deze de drank verlaten omdat ze dan meer aan de lucht worden blootgesteld. Daarom zijn glazen voor witte wijn smaller en minder bol dan die voor zijn rode soortgenoot. In dit glas blijft de wijn overigens langer koel. Koud geserveerd komt witte wijn immers het beste tot zijn recht.witte wijn glas

Rode wijn

Die hele bolle glazen, met de breedste kelk? Die gebruik je dus voor rode wijn. Deze vorm en de breedte zorgen ervoor dat er voldoende zuurstof in het glas kan circuleren. Bovendien kun je met een dergelijk ontwerp de wijn ook veel beter walsen.

Champagne

Het nieuwe jaar en andere heuglijke feiten luid je pas echt goed in als je een flûte gebruikt. Dit is een smal glas waarin de bubbels het beste behouden blijven.

Nu is het alleen nog zaak om de juiste glazen bij elkaar te zoeken. Als je gaat voor kwaliteit, duurzaamheid én oogstrelend mooi glazen, dan is het Tritan® kristalglas van Schott Zwiesel precies wat je zoekt. Ook voor andere dranken heeft dit professionele merk de juiste glazen beschikbaar.

Ritzenhoff-Aspergo wijnglas

En dan nog dit

Serveer je wijn bij het eten? Volg dan de etiquette en plaats de glazen aan de rechter bovenzijde van ieder bord!

Geef een reactie