InterieurWonen

Verborgen gebreken: wat nu?

verborgen gebreken huis

Het is de grootste nachtmerrie voor de meeste kopers van een woning: verborgen gebreken. Bij het kopen van een woning mag je er vanuit gaan dat deze voldoet aan de normale verwachtingen. Zo behoor je een goed dak boven je hoofd te hebben, geen verzakte grond en geen gevaarlijke stoffen als asbest aan te treffen in huis. Als de verkoper de gebreken voor de koop aan u voorlegt, spreken we niet over verborgen gebreken. Verborgen gebreken zijn enkel de gebreken die nooit verteld zijn en pas na de koop aan het licht zijn gekomen. Als dit het geval is, sta je al snel met de handen in het haar. Wat nu? Het is allereerst belangrijk om professionele hulp in te schakelen om zo de juiste keuze te maken. De kosten van een advocaat of adviseur zijn meestal alleen voor jouw rekening als je de zaak verliest. Als de winst groter is dan de kosten van een advocaat is dit zeker aan te raden. Het moet natuurlijk wel rendabel zijn. Op advocatenkantoorzoeken.nl vind je de beste advocaten voor dit soort problemen.

Plichten van de koper en verkoper

Zowel de koper als verkoper van een koopwoning moeten voldoen aan bepaalde plichten. Zeker als het om verborgen gebreken gaat is het belangrijk dat deze plichten tot in de puntjes zijn vervuld. Als dit niet het geval is heb je als koper vaak geen poot meer om op te staan en is de kans op een schadevergoeding zeer klein.

De rechtbank zal de koper bijvoorbeeld vragen of hij onderzoek heeft gedaan naar eventuele gebreken van het huis. Heb je het huis vaak genoeg doorgelopen, heb je gelet op de muren, vloeren, verzakkingen, het dak en daar ook vragen over gesteld? Het was natuurlijk ook mogelijk om een bouwtechnisch rapport op te laten stellen. Deze vragen zal je allemaal krijgen om te kijken of je er alles aan gedaan hebt.

De verkoper is verplicht om kennis over schade te delen met de koper. Hierdoor kan de koper eventueel geld van de vraagprijs afhalen om zo de kosten terug te krijgen. Als deze mogelijkheid niet gegeven wordt en de gebreken verzwegen worden, kan de verkoper strafbaar zijn. Tevens is het belangrijk dat de verkoper op alle vragen van de koper, en eventueel een bouwkundige, eerlijk antwoord geeft.

Geef een reactie