InterieurTipsWonen

Hoe kies je de juiste verlichting?

Hoe kies je de juiste verlichting?

In de zomermaanden sta je wellicht minder stil bij de verlichting in huis. Zodra de dagen echter korter worden, merk je al gauw waar het aan schort. Verlichting is immers niet alleen allesbepalend voor de sfeer in huis, maar dient ook nog eens een belangrijke praktische functie. Over enkele maanden ontwaak jij weer in het donker en is de zon misschien al onder als je je avondeten aan het koken bent. Dan is het fijn om over voldoende licht te beschikken. Lampen kunnen je daarbij helpen, ongeacht het seizoen.

Omdat een lamp niet alleen zeer praktisch is maar ook nog eens als een ware eyecatcher kan dienen, is het wel belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn. Wanneer je een winkel binnenstapt, zal je direct merken dat het aanbod van lampen ontzettend groot is. Je vindt ze in alle soorten en maten, materialen en afwisselende soorten lichtbronnen. Welke lamp je kiest is geheel aan jou. Kan je toch wel wat hulp gebruiken? In dit artikel vertellen we meer over alle soorten lampen om jou een beetje op weg te helpen.

Sfeerverlichting

Wil je meer sfeer in huis halen? Dan mag sfeerverlichting uiteraard niet ontbreken. Dit is echter een heel breed begrip. Niet alleen lampen vallen hieronder, maar ook kaarsjes of waxinelichtjes kunnen onder deze noemer vallen. Vloerlampen zijn een uitstekend voorbeeld van bekende sfeerverlichting. Deze kunnen een romantisch en warm licht uitstralen. Bovendien mag je best wel uitpakken met de uitstraling van de vloerlamp. Wees niet bang om deze extra op te laten vallen. Door de juiste keuzes te maken kan je niet alleen met de lichtbron meer sfeer in huis halen, maar ook met het design van de lamp.

vloerlamp

Basisverlichting

Iedere woning heeft in elk geval praktische basisverlichting nodig. Hiermee wordt het licht bedoeld dat direct de hele kamer verlicht als je deze aanzet. Hierbij moet je vooral denken aan plafondlampen en hanglampen. Deze verlichting mag bovendien best wel een beetje opvallen. Met een kroonluchter beschik jij niet alleen over goede basisverlichting, maar ook nog eens een geweldige eyecatcher om de sfeer in huis compleet te maken. Bedenk wel dat dit tevens de verlichting is die je het vaakst gebruikt, dus het kan verstandig zijn om voor energiezuinigere lampen te kiezen.

Functionele verlichting

Functionele verlichting is een breed begrip voor alle lampen die een specifieke functie vervullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tafellampen die als leeslampje ingezet kunnen worden of het je gemakkelijker maken om je op je studie of werk te concentreren. Bij functionele verlichting is het vooral belangrijk om op de lichtintensiteit te letten. Omdat deze lampen voornamelijk worden ingezet om dingen beter te kunnen zien, is het belangrijk dat het licht sterk genoeg is. Hou daarmee rekening als je voor de wattage van de lamp kiest.

tafellamp

Nachtlicht

In veel woningen zien we ook vormen van nachtverlichting. Soms hebben kinderen dit nodig om rustig in slaap te vallen. Ook volwassenen kunnen baat hebben bij een nachtlampje als ze nog even snel een boekje in bed willen lezen. Daarnaast valt ook de verlichting in de hal of overloop onder nachtlicht. Deze zet je aan om bijvoorbeeld veilig je weg naar het toilet of de trap te vinden in het donker.

Geef een reactie