InterieurTipsWonen

Hoe veilig is jouw woning? Doe de check!

Hoe veilig is jouw woning? Doe de check

Is er bij jou in de straat ooit een inbraak gepleegd? Weet je wat te doen bij een brand in huis? Veilig wonen is beter wonen, maar hoe veilig is jouw woning eigenlijk? Controleer jouw woning op deze 7 punten om te ontdekken wat je kunt verbeteren om de veiligheid in én rond huis te verbeteren.

1. Deur op slot

De sloten op alle deuren moeten gekeurd zijn, en voorzie de deurstijlen van een anti-inbraak strip. Dat geldt voor de voordeur, de achterdeur en ook de poort. Laat bij een verloren sleutel direct de sloten vervangen. Met smart locks heb je geen sleutel meer nodig, die werken bijvoorbeeld met een app, vingerafdrukherkenning of een numerieke code. Het voordeel van slimme sloten is de registratie van het openen, ook of de deur niet per ongeluk open is blijven staan. Wanneer een inbreker toch de deur kan openen krijg je direct een melding, of je laat een alarm luiden.

2. Alarmsysteem

Je moet uiteraard wel een alarm bezitten om deze in werking te stellen. Een domotica alarmsysteem kun je (draadloos) koppelen met sensoren op deuren en ramen, of koppel het alarm met een beveiligingscamera. Naast een hoorbare sirene kun je ook een alarm laten afgaan op de mobiele telefoons van alle gezinsleden, of een stil alarm af laten gaan. Zelfs de verlichting rood laten kleuren bij een noodsituatie behoort tot de mogelijkheden.

 

3. Ramen dicht

Het spreekt voor zich dat de ramen gesloten moeten zijn wanneer je van huis bent. De meeste moderne woningen bieden voldoende ventilatie waardoor er toch frisse lucht in de woning kan komen bij afwezigheid. Ramen die te openen zijn kun je voorzien van een beveiligde vergrendeling met eventueel een slot. Een nadeel van sloten is dat je in een noodsituatie binnen niet eenvoudig naar buiten kunt vluchten door het raam. Sensoren op het venster werken ook heel goed, dit zijn kleine apparaatjes die op batterijen werken en in verbinding staan met een centraal huisautomatisering systeem zoals de Somfy TaHoma of Apple HomeKit.

4. Licht aan

Wat doe je als eerste wanneer er onraad is? De lamp aan. Dit schrikt inbrekers af, en je ziet zelf ook meer. Dit kan ook automatisch met smart lights die inschakelen zodra een beweging wordt geconstateerd, of wanneer er ergens in huis een sensor geactiveerd wordt. Je kunt de verlichting ook bedienen met een app op je smartphone, tablet of ander ‘slim’ scherm in huis. Ben je op vakantie of zit je op kantoor? Je kunt de verlichting op afstand bedienen. Bijvoorbeeld wanneer het bewolkt wordt, al kun je dat beter met een lichtsensor automatiseren. Met verduisterende rolgordijnen zal er geen licht door het materiaal schijnen. Wanneer de gehele woning is voorzien van verduisterende raamdecoratie zijn er nog steeds opties, door bijvoorbeeld de gordijnen overdag open te zetten.verduisterende vouwgordijnen

5. Gordijnen open

Het openen en sluiten van gordijnen is typisch een dagelijkse routine die je veel beter kunt automatiseren. Niet alleen voor je eigen wooncomfort, maar ook zeker voor de veiligheid. Tijdens een vakantieperiode de gordijnen 24 uur per dag sluiten is haast een uitnodiging voor inbrekers. Je kunt gemotoriseerde rolgordijnen op een timer laten openen of sluiten, of met een app bedienen waar je ook bent. Zo kun je in de ochtend op de slaapkamer de gordijnen openen zonder uit bed te stappen. Doe dit zelf, met een timer of met een lichtsensor. Bij verduisterende rolgordijnen is het zeker verstandig om deze overdag te openen om de woning er bewoond uit te laten zien.

6. Camerabewaking

Zit je al langere tijd na te denken om een beveiligingscamera aan te schaffen maar heb je geen zin om kabels te trekken en gaten te boren? Met een IP camera wordt het beeld draadloos verstuurd naar de wifi router of smart home hub in huis. Ook buiten de deur kun je overal waar je beschikt over een internetverbinding de woning in de gaten houden. Bij een plotselinge beweging krijg je direct bericht zodat je eventjes een kijkje kunt nemen. Wanneer de software van jouw camera in staat is mensen van dieren te onderscheiden hoef je niet de hele dag door naar de kat van de buren te staren.Camerabewaking

7. Rookmelders

Bij een veilige woning wordt er vaak als eerste gedacht aan inbraakbeveiliging. Toch gebeuren de meest ongevallen thuis, zorg dus dat de binnenkant van de woning ook veilig is voor alle bewoners. Zo kun je binnen een camera plaatsen, eventueel met een afsluitbaar klepje voor extra privacy. En hang slimme rookmelders op die niet alleen bij rook gaan loeien, maar dit ook doorsturen naar alle mobiele apparaten binnen het gezin. Zo weet iedereen in én buiten de woning wanneer er iets aan de hand is, en kun je direct handelen.

Een veilige woning begint bij goed geïnformeerde bewoners die niet alleen zelf slim zijn, maar ook de woning ‘smart’ maken.

Geef een reactie