TipsVerbouwenWonen

Tips voor het kiezen van schakelmateriaal in huis

Betrek je binnenkort een oudere woning? En is het huidige schakelmateriaal enorm verouderd? Dan denk je er wellicht over om deze te vervangen. In sommige gevallen ben je ook zelf verplicht om schakelmateriaal aan te schaffen wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. Dat klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Natuurlijk kan je busch jaeger future linear kopen als je op zoek bent naar kwalitatief schakelmateriaal, maar weet je wel zeker of dit ook voor jou geschikt is?

Vrijwel al het schakelmateriaal is kwalitatief zeer sterk. Dit betekent echter niet dat ook al het schakelmateriaal de beste keuze is. Kan jij wel wat tips gebruiken bij het kiezen van schakelmateriaal in huis? Lees dan snel verder. Met de volgende tips maak jij zeker de juiste keuze!

Hoe is schakelmateriaal opgebouwd?

Voordat je kunt bepalen welk schakelmateriaal je nodig hebt, is het eerst belangrijk om te weten wat schakelmateriaal precies is. Want hoe wordt dit opgebouwd? Waar moet je allemaal aan denken? Schakelmateriaal bestaat over het algemeen uit drie verschillende onderdelen:

  • Het basiselement: dit element wordt direct in de muur geplaatst. Deze is algeheel verantwoordelijk voor de werking. Zonder basiselement geen schakelmateriaal. Het basiselement kan heel veel verschillende gezichten hebben. Denk bijvoorbeeld aan een simpele schakelaar of dimmer.
  • Bedieningsdelen worden op het basiselement geplaatst. Deze zijn nodig om het element wat in de muur is bevestigd ook daadwerkelijk te bedienen. Bovendien zorgt het ook voor een mooie afwerking. Zonder bedieningspaneel zal het basiselement zeker afbreuk doen aan de uitstraling in huis. Je kunt hierbij denken aan de bedieningsknoppen van een lichtschakelaar.
  • Het afdekraam wordt bevestigd op het bedieningspaneel en vormt de laatste laag van bescherming. Deze zorgt ervoor dat het schakelmateriaal volkomen afgedekt is, er compleet uitziet en dat alles er tevens een stuk netter en strakker uit zal zien.

afdekraam

Waar moet ik op letten bij het kopen van nieuw schakelmateriaal?

Nu je weet hoe schakelmateriaal precies is opgebouwd, wil je natuurlijk ook weten waar je op moet letten als je dit allemaal nieuw koopt.

Allereerst is het belangrijk om één merk uit te kiezen. Er is ontzettend veel keuze op het gebied van schakelmateriaal en er zijn heel veel verschillende merken mogelijk. Zorg ervoor dat je voor één merk kiest, zodat je niet in de verwarring komt en alles perfect op elkaar aansluit. Bovendien is onderling combineren vaak niet mogelijk omdat ze allemaal over een andere bevestigingsmethode beschikken. Bedenk wel goed dat er van één merk ook heel veel verschillende soorten schakelmateriaal verkrijgbaar zijn. Bovendien beschikken sommige sets ook over verschillende series. Let hier goed op, anders loop je het risico dat ze net niet helemaal goed op elkaar aansluiten.

Schakelmateriaal speelt een belangrijke rol voor de sfeer en uitstraling van je woning. Zorg er daarom voor dat deze naadloos aansluit op jouw interieurstijl. Kies bijvoorbeeld voor een kleur die bij jouw interieur past. Kies altijd slechts één kleur om te voorkomen dat er heel veel minimale verschillen in huis ontstaan. Voorkom dat er straks aan de ene kant schakelmateriaal in off-white hangt en aan de andere kant in volledig wit. Dit zorgt voor een minder mooi effect.

Geef een reactie