SlaapkamerTipsWonen

Hoe kies ik het juiste dekbed?

Hoe kies ik het juiste dekbed

Is je huidige dekbed nodig aan vervanging toe? Of ga je binnenkort verhuizen en wil je dat alles in de slaapkamer, inclusief het dekbedovertrek, dekbed, matras en bed, geheel nieuw en fris is? Dan wordt het hoog tijd om je te verdiepen in de wereld van dekbedden!

Goed slapen en uitgerust wakker worden, het klinkt zo gemakkelijk. Je hoeft enkel je ogen te sluiten en de volgende ochtend sta je met een uitgerust gevoel op. Klaar om een nieuwe dag te beginnen. Helaas is het vaak niet zo gemakkelijk als het klinkt. Veel mensen ervaren slaapproblemen. Soms ervaren ze lichte klachten, maar het kan ook de gehele gezondheid beïnvloeden. Een gezonde nachtrust is immers essentieel voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Een goed dekbed kan jouw nachtrust verbeteren. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Maar hoe kies je het juiste dekbed?

De juiste vulling

De keuze van een dekbed hangt sterk af van je eigen persoonlijke voorkeuren. Wellicht heb je al een idee van welk soort dekbed geschikt zou zijn. Of sta je er misschien nog compleet blanco in? In beide gevallen is het eerst belangrijk om de vulling van het dekbed te kiezen. Deze kies je op basis van jouw eigen wensen. Heb je het liever warm in bed? Of transpireer je snel en geniet je liever van de wat koelere dekbedden? Alles is mogelijk! Wij zetten de meest gekozen vullingen en de daarbij horende voor- en nadelen voor jou op een rijtje:

  • Synthetisch dekbed: dit is de perfecte keuze voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Dit dekbed kan zeer eenvoudig op 60 graden gewassen worden in de wasmachine, waardoor je deze vrij houdt van bacteriën en mijten.
  • Een donzen dekbed: dit dekbed voelt vederlicht op de huid en bevat van nature een sterk isolerende waarde. Dons kan zowel in de zomer als de winter een perfect slaapklimaat creëren. Het nadeel van dons is dat deze niet zelf gewassen kunnen worden.
  • Een wollen dekbed: wol is een prima keuze als je dol bent op warme dekens. Doordat wol een relatief zwaar materiaal is, geniet je van een heerlijk geborgen gevoel onder de lakens. Het gewicht van een wollen dekbed is tevens een nadeel, want niet iedereen vindt dit gevoel even prettig. Ons advies? Probeer een wollen dekbed zelf uit in de winkel, zodat je zeker weet of het iets voor jou is. Deze keuze is heel persoonlijk.
  • Een katoenen dekbed: dit is de ideale keuze voor mensen die het snel warm in bed hebben of naar een extra zomerdekbed op zoek zijn. Katoen is van nature een zeer luchtig en ademend materiaal, waardoor dit ideaal is voor mensen die snel transpireren en houden van luchtigheid.

Enkel dekbed of 4 seizoenen dekbed?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een enkel dekbed en een 4 seizoenen dekbed? Wanneer je in de winkel kijkt, zal je waarschijnlijk enkel het grote prijsverschil opmerken. Dit heeft echter een goede reden. Als je voor een enkel dekbed kiest, bestaat deze slechts uit één laag. Hoewel een enkel dekbed prima het hele jaar door te gebruiken is, hebben sommige mensen meer baat bij een warmere deken in de winter. Bij een 4 seizoenen dekbed 240 x 220 bestaat het geheel uit twee dekbedden. Deze kunnen los van elkaar gebruikt worden, maar ook aan elkaar geknoopt worden. In de winter geniet je dus van een dubbel dekbed voor een prettig slaapklimaat.

Geef een reactie