TipsWonen

Dit zijn de beste manieren om energie in huis te besparen

Dit zijn de beste manieren om energie in huis te besparen

Inmiddels is vrijwel iedereen in ons land wel doordrongen van het nut om energie te besparen. Het is goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Toch is er vaak nog meer mogelijk zonder daar veel moeite voor te hoeven doen. Loop het onderstaande lijstje maar eens door voor de zekerheid.

1. Voorkom sluipgebruik

Volgens een Amerikaanse studie wordt nog steeds veel energie onnodig gebruikt door apparaten die op stand-by staan. Soms kan je het zien omdat er een lampje blijft branden, maar vaak valt het niet eens op. De eenvoudigste methode om dit te voorkomen is om de stekkers uit het stopcontact te halen. Een stekkerdoos met een schakelaar is vaak ook een simpele oplossing voor meerdere apparaten.

2. Vervang gloeilampen

Waarom zou je gloeilampen vervangen als ze het nog doen en je wellicht een voorraadje hebt? Heel simpel, omdat een led lamp dezelfde hoeveelheid licht levert en daarvoor 85% minder energie verbruikt. Uiteraard is een led lamp nog duurder maar die gaat ook bijna 10 keer langer mee dan een gloeilamp. Vervang dus alle gloeilampen in huis zo snel mogelijk.Vervang gloeilampen

3. Kies voor een programmeerbare thermostaat

Wees eens eerlijk. Hoe vaak vergeet jij om de cv tijdig uit te zetten? Niet alleen op het moment dat je naar bed gaat maar ook een uurtje eerder, zodat de kamer nog lang genoeg comfortabel blijft. Met een programmeerbare thermostaat kan je energie besparen en extra comfort op de koop toe krijgen. Heerlijk om in de ochtend in een al voorverwarmde badkamer te komen immers. Met een thermostaat kan je vaak ook een beter inzicht krijgen in je verbruik. En trouwens een graadje minder kan ook best, als je bijvoorbeeld in de winter die lekkere trui aandoet.

4. Energie vergelijken

Kijk jij ieder jaar of je geld kan besparen door over te stappen naar een andere leverancier. Met overstappen bespaar je geen energie maar soms wel honderden euro’s per jaar voor hetzelfde verbruik. Energie vergelijken is eenvoudig bij een specialistische site. En wellicht kan je zelfs flink besparen en tevens overstappen op groene energie. Vergelijken kan je jaarlijks doen en overstappen van energie is niet iets om voor terug te schrikken, vaak helpt je nieuwe leverancier je met opzeggen en andere details.

5. Warmtepomp

Misschien denk je dat het niet zo’n vaart zal lopen met de omschakeling van aardgas op een hernieuwbare warmtebron. Maar ook in 2020 is de belasting op de fossiele brandstof gas weer flink verhoogd en dat zal de komende jaren naar verwachting niet anders zijn. Een warmtepomp is niet voor elk huis het juiste alternatief. Het is beslist wel verstandig om eens te informeren naar de mogelijkheden en kosten van een warmtepomp in jouw specifieke situatie.

Dé 4 redenen om voor een warmtepomp te kiezen

Beperk je watergebruik

In ons land is water goedkoop en van uitstekende kwaliteit. Een goede reden om hier zuinig op te zijn en zo mogelijk het verbruik te beperken door bijvoorbeeld een energiezuinige douchekop en apparaten die zuinig zijn met water te gebruiken. Als het om warm water gaat, snijdt het mes zelfs aan twee kanten omdat je tegelijkertijd minder gas verbruikt.

 

Geef een reactie