InterieurWonen

Hoe kies je de juiste kast?

Hoe kies je de juiste kast

Onvoldoende opbergruimte in huis is een groot probleem. De meeste mensen klagen dat ze simpelweg te weinig ruimte in huis hebben. Dit ligt vaak echter niet alleen aan het gebrek van vierkante meters in huis, maar ook aan het gebrek van de juiste kasten. Kasten zijn onmisbaar in iedere woning. Mits juist gekozen, bieden ze ontzettend veel opbergruimte.

Er zijn tal van kasten verkrijgbaar, elk met andere afmetingen, functies en kleuren. Juist door dit enorme aanbod kan het kiezen van de juiste kast een flinke opgave zijn. Want waar kies je voor? Welke kast is het meest praktisch? Welk materiaal staat het mooist in jouw interieur? En welke afmetingen zijn het meest geschikt? In dit artikel helpen we jou een beetje op weg. Zo wordt kasten online kopen een stuk gemakkelijker!

Verschillende soorten kasten op een rij

Er zijn ontzettend veel verschillende kasten verkrijgbaar. Wij hebben de 6 meest populaire soorten op een rijtje gezet:

1.  Dressoir

De meeste mensen maken gebruik van een dressoir in huis. Deze kast wordt doorgaans in de woonkamer of eethoek geplaatst. Ideaal voor het opbergen van spullen die nergens anders geplaatst kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan papierwerk wat je wilt bewaren, servies en tafelgerei. Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Zo gebruiken veel ouders het dressoir ook als speelgoedkast. Het staat immers veel chiquer dan standaard speelgoedbakken en al het speelgoed kan ook nog eens netjes achter gesloten deuren worden opgeborgen. Bovendien geeft een dressoir lengte aan de kamer, waardoor deze optisch groter zal lijken.

2. Kledingkast

Er zijn maar heel weinig mensen die geen kledingkast in huis hebben staan. Deze is onmisbaar voor het opbergen van kleding, ondergoed, sokken en dergelijke. Door je kleding achter gesloten deuren op te bergen voorkom je dat de slaapkamer te rommelig oogt. Een kledingkast hoeft echter niet alleen in de slaapkamer gebruikt te worden. Er zijn ook mensen die deze in de gang plaatsen. Handig voor het netjes opbergen van jassen, sjaals, mutsen en tassen!

3. Nachtkastje  

Wie is er niet bekend met het vertrouwde nachtkastje? Dit kastje lijkt veel op een bijzettafel. Toch is er een duidelijk verschil. Zo beschikt een nachtkastje vaak over extra opbergruimte. Ideaal voor het opbergen van medicijnen en boeken die je graag in de slaapkamer dichtbij wilt houden.

4. Ladekast

Een ladekast kan in iedere ruimte gebruikt worden. Je ziet dan ook dat deze kasten in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn. Ze zijn in de slaapkamer te plaatsen voor het opbergen van ondergoed en sokken, maar ook in de kinderkamer te gebruiken als commode. 

5. Vitrinekast

De vitrinekast wordt meestal gebruikt voor het opbergen van mooie spullen. Deze kast heeft glazen deuren, waardoor het mogelijk is om prachtige eyecatchers in beeld te houden. Denk bijvoorbeeld aan mooie souvenirs uit het buitenland, je verzameling beeldjes, enzovoorts. De vitrinekast kan in iedere ruimte van het huis geplaatst worden.

6. Boekenkast

In een boekenkast kunnen niet alleen boeken worden opgeborgen. Ook cd’s, dvd’s of accessoires kunnen hier geplaatst worden. De boekenkast kan zowel in de slaapkamer, woonkamer of hobbykamer geplaatst worden.

Boekenkast

Hoe kies je de juiste kast?

Bij het kiezen van een geschikte kast is het allereerst belangrijk om de functie te bepalen. Waar ga je de kast precies voor gebruiken? Zo weet je in elk geval naar welk soort kast uit het bovenstaande rijtje je op zoek kunt gaan en wordt het aanbod direct een stuk kleiner. Daarnaast is het belangrijk om de juiste afmetingen te bepalen. Meten is weten, dus begin eerst met het opmeten van de beschikbare ruimte in de desbetreffende kamer.

Ook belangrijk om te weten: kasten zijn in heel veel verschillende materialen verkrijgbaar. Kies voor een kast die past binnen jouw huidige interieurstijl. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie houten kast in een landelijk interieur? Of een kast gemaakt van constructiemateriaal binnen de industriële stijl. The sky is the limit!

Geef een reactie