InterieurTipsWonen

De grootste voordelen van led

De grootste voordelen van led

LED verlichting is de afgelopen jaren enorm populair geworden. En dat is zeker niet zonder reden. Led is namelijk dé meest duurzame vorm van verlichting van dit moment. Wie oog heeft voor het milieu en graag meer wilt overhouden in zijn of haar portemonnee, kiest dan ook voor led. Bovendien is led verlichting tegenwoordig in heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Van led inbouwspots tot eenvoudige lampen. Alles is mogelijk om jouw interieur mee te verrijken.

Toch blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal dat nog heel veel Nederlanders conventionele lichtsoorten gebruiken. Zo ook gloeilampen. Dit klinkt vreemd, want gloeilampen mogen al enkele jaren niet meer verkocht worden. Toch blijkt dat veel mensen nog steeds een flinke voorraad in huis hebben liggen. Deze maken ze eerst op, alvorens ze op zoek gaan naar een alternatief. Dit is ontzettend zonde, want zeker ten opzichte van gloeilampen bieden ledlampen ontzettend veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook zeker voor de portemonnee. Voor die mensen of de mensen die nog twijfelen tussen led en andere vormen van duurzame verlichting hebben wij de voordelen van led nog een keer op een rijtje gezet.

Led wordt niet warm

Er is één ding waar vrijwel iedereen gloeilampen aan herkent. De enorme warme die van deze lampen afkomt is met geen pen te beschrijven. Er zijn maar weinig mensen die zich nog nooit aan deze lampen hebben gebrand. Logisch ook, want een gloeilamp verbruikt enorm veel energie om warmte te creëren en zet deze vervolgens om in licht. Een zeer inefficiënte manier van verlichten. Zo is gebleken. De efficiëntie van een gloeilamp ligt nagenoeg op 20%. De overige 80% verdwijnt.

Led wordt niet warm

Led werkt veel efficiënter en wordt tegelijkertijd ook niet warm. Je kunt een ledlamp eenvoudig direct na gebruik verwijderen zonder de handen te branden. Dit zorgt er niet alleen voor dat het verwisselen van de lampen eenvoudiger wordt, maar ook dat het veiliger wordt. De lampen kunnen minder snel doorbranden en kinderhandjes kunnen zich ook niet per ongeluk branden. Een fijn idee.

Langere levensduur

De meeste mensen schrikken in eerste instantie wanneer ze led verlichting kopen. De prijs is beduidend duurder dan bij een simpele gloeilamp. Hierdoor is het misschien aantrekkelijker om voor een goedkopere lamp te kiezen, maar het is ook belangrijk om naar de lange termijn te kijken. Een ledlamp is inderdaad duurder, maar op de lange termijn bespaar je juist enorm veel kosten. Dit heeft met name te maken met de lange levensduur. Een ledlamp gaat gemiddeld zo’n 7 tot 10 keer langer mee dan een traditionele gloeilamp. Hierdoor betaal je wellicht wat meer, maar hoef je deze ook veel minder vaak te vervangen. En dan hebben we het lage energieverbruik nog niet eens meegerekend.

Laag energieverbruik

Ledlampen zijn zeer efficiënt in het creëren van licht. Het rendement van een ledlamp ligt dan ook zeer hoog. Er gaat weinig energie verloren. Hierdoor is er minder energie nodig om dezelfde lichtsterkte te bereiken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een ledlamp een besparing van maar liefst acht euro per jaar ten opzichte van een gloeilamp oplevert. Reken nu maar eens uit hoeveel lampen je kunt vervangen in huis. Dat levert dus al gauw een fikse besparing van tientallen euro’s per jaar op. Mooi meegenomen!

Geef een reactie