InterieurTipsWonen

3 tips voor het inrichten van de woonkamer

3 tips voor het inrichten van de woonkamer

Ga je binnenkort verhuizen of wil je je huidige woonkamer een flinke make-over geven? Dan wil je natuurlijk wel voldoende sfeer in de ruimte krijgen. De woonkamer is immers de belangrijkste ruimte binnen de gehele woning. Hier wil je je lekker thuis voelen en tot rust komen na een drukke werkdag. Omdat we iedere dag veel tijd in deze ruimte doorbrengen, is het wel belangrijk om deze de aandacht te geven die het verdiend. Toch kan het lastig zijn om de woonkamer op de juiste manier in te delen. Vooral omdat deze heel veel verschillende functies kan vervullen. Daarom geven wij in dit artikel 3 tips om het inrichten van je woonkamer een stuk gemakkelijker te maken.

1.         Wat wordt de functie van de ruimte?

De woonkamer is meestal de grootste ruimte van je woning. Daardoor kan deze ook direct voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Sommige mensen gebruiken deze ruimte zelfs om lekker in te eten, anderen willen hier enkel ontspannen en een beetje televisie kijken of een boekje lezen. Ook als je kinderen hebt, kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden. Moet de woonkamer een gezellige plek worden voor meerdere leeftijdscategorieën? Wil je deze voor verschillende doeleinden gebruiken of heb je aan enkel een comfortabele bank en een tv meubel voor jouw beeldbuis voldoende?

Zodra je de functie hebt bepaald, weet je ook welke meubels onmisbaar zijn in deze ruimte. Zo mag een tv meubel niet ontbreken in een comfortabele zitruimte, maar moet je bijvoorbeeld ook over een fijne grote salontafel beschikken als je hier graag aan wilt eten. Zo vervul je alle wensen!tv meubel functie

2.         Kies voor een logische indeling

Als je prioriteitenlijstje compleet is en je weet welke functie de ruimte moet vervullen, kan je over de indeling na gaan denken. Vaak maken mensen al jarenlang gebruik van dezelfde indeling, maar het kan soms zeker lonen om wat verandering aan te brengen in huis. Een logische indeling is ook afhankelijk van je eigen wensenlijstje.

Is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat de bank op de televisie gericht is? Of wil je juist een mooi plekje rond de haard of met uitzicht op de tuin? Is het noodzakelijk om een salontafel in de woonkamer te plaatsen of maak je gebruik van een bijzettafeltje? En zal die salontafel dan ook gebruikt worden om aan te eten of doe je dit aan een eettafel?

Door deze vragen te beantwoorden, weet je ook aan welke richtlijnen de meubels moeten voldoen. Hou daarnaast ook rekening met de looproutes door de woonkamer. Het is immers wel zo prettig als je comfortabel door de ruimte kunt lopen, zonder dat meubelstukken of accessoires in de weg staan. Maak daarom vooraf een duidelijke schets met de originele afmetingen van de woonkamer, zodat je precies weet hoe groot alle meubels zijn.

3.         Maak een moodboard en bepaal je woonstijl

Als je weet hoe je alles wilt hebben en je alvast een ontwerp in handen hebt, wordt het hoog tijd om de interieurstijl te bepalen. Ga je voor modern, strak, zwart en wit, industrieel, basic of kies je zelfs voor een nog spannendere stijl? Jij mag de sfeer geheel naar eigen wens bepalen. Om je een beetje op weg te helpen kan het veel werk schelen als je eerst een moodboard maakt. Hierop neem je alle stijlen over die je mooi vindt en is het straks eenvoudiger om geschikte meubels & accessoires te vinden.

Let wel op dat je niet meerdere stijlen in één ruimte toepast. Dit kan ervoor zorgen dat de uitstraling van de woonkamer teniet gedaan wordt en dat wil je uiteraard voorkomen.

 

Geef een reactie