InterieurTipsWonen

Alles over raambekleding in een nieuwbouwhuis

raambekleding

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan heb je heel wat beslissingen te maken. Sommige dingen kunnen later, terwijl je andere zaken juist zo snel mogelijk geregeld wil hebben. Zo kan je prima nog even met je oude meubelen vooruit, maar een huis zonder vloer is niet handig. Ook een huis zonder raambekleding is niet fijn. Hoe aardig je jouw nieuwe buren ook vindt, je hoeft niet altijd op de kijk te zitten. Bovendien kan zonlicht erg vervelend zijn. Als het op de TV schittert bijvoorbeeld. Redenen genoeg dus om je hier zo snel mogelijk over te buigen. In dit artikel vertellen we je stapsgewijs hoe je de raambekleding voor jouw nieuwbouwhuis uitzoekt.

Geschreven door Solano wonen.

Inspiratiefase

Hoera! Je hebt een huis gekocht. Of beter gezegd: Een stuk grond en de belofte van een huis. Het duurt waarschijnlijk nog wel even voor het huis er staat. Toch wil dat niet zeggen dat je tot die tijd niks kan doen. Zo moet je vaak al vrij snel aangeven welke meerwerkopties je zou willen. Een uitbouw bijvoorbeeld. Over andere zaken hoef je wellicht nog geen harde beslissingen te maken, maar het kan geen kwaad om er alvast over na te denken. De raambekleding bijvoorbeeld. Met het bestellen zal je nog even moeten wachten, maar je kan je wel alvast oriënteren.

1. Functie

Raambekleding is allereerst een functioneel product. Het geeft controle over inkijk en lichtinval. Hoe belangrijk deze mate van controle is, is grotendeels afhankelijk van de woonruimte. Zo wil je in de slaapkamer optimale controle over de lichtinval. In een verduisterde kamer val je immers veel beter in slaap. Verduisterende plisségordijnen of overgordijnen zijn hier mega geschikt voor. In de badkamer is privacy juist heel belangrijk. Je hoeft jezelf immers niet direct helemaal bloot te geven aan de nieuwe buren. Daarnaast is het belangrijk dat de raambekleding waterbestendig is. Aluminium of houtlook jaloezieën bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor de keuken. De woonkamer behoeft vaak een combinatie van zowel privacy als lichtinval: Je wilt enige mate van privacy creëren zonder het daglicht volledig te blokkeren. Inbetween gordijnen zijn hier heel geschikt voor. Maar ook plisségordijnen in een lichtdoorlatende stof zijn heel geschikt. En wat dacht je van een combinatie? Houten jaloezieën en overgordijnen bijvoorbeeld. Zo beschik je over extra controle wat betreft privacy en lichtinval.

2. Stijl

Daarnaast zorgt raambekleding voor veel sfeer. Het is dan ook belangrijk dat de gekozen raambekleding past bij het interieur dat je voor ogen hebt. Ga je bijvoorbeeld voor een modern interieur? Dan staan zwarte of witte houten jaloezieën hier heel goed bij. Ook een eenvoudig rolgordijn is een goede keuze. Dol op de landelijke stijl? Kies dan voor een klassiek gordijn. Ook het vouwgordijn past perfect bij deze woonstijl. Wil je juist een industrieel interieur? Dan zijn aluminium jaloezieën heel gaaf! In principe past elk type raambekleding wel bij iedere woonstijl. Het zit ‘m vaak in de details. Zo kies je bij houten jaloezieën in een landelijk interieur wél voor een ladderband en in een modern interieur niet. Ga je voor gordijnen? Kies dan voor een strakke wave-plooi in een modern interieur en een volumineuze plooi in een klassiek interieur.

Inmeten & monteren

Ben je er over uit wat je wil? Dan is het nu wachten geblazen. Voor je kan bestellen heb je namelijk de exacte maten nodig. Uiteraard geeft de plattegrond je wel een idee, maar de definitieve maten kunnen toch enkele millimeters of centimeters verschillen. Zonde als daardoor je raambekleding te klein of te groot blijkt. Doorgaans zijn er voor de oplevering een aantal kijkdagen. Zo’n kijkdag is ideaal om maten op te (laten) meten. Voor je raamdecoratie bijvoorbeeld! Zodra je de definitieve opleverdatum weet kan je ook een afspraak voor montage maken. Zo zorg je dat je zo snel mogelijk kan genieten van je nieuwe raambekleding.

Geef een reactie