TipsTuinWonen

De serre opnieuw in beeld

De serre opnieuw in beeld

Overweeg je een serre te kopen of te bouwen? Bij een serre denk je wellicht aan de glazen aanbouw bij grote landhuizen in de 18e en 19e eeuw. Dat beeld is ook niet onterecht. In die tijd koos de gegoede stand in Engeland voor zoveel mogelijk woongenot. Een serre bood uitzicht op de tuin, met name in lente en herfst. In de zomer was het er meestal te warm, omdat een serre aan de zuidkant van het huis werd gebouwd. In de winter werden de potplanten binnen gehaald om ze te beschermen tegen nachten met vorst. Een serre werd om die reden ook wel eens wintertuin genoemd.

De functie van de serre is in veel opzichten onveranderd gebleven en is ook in ons land populair geworden. Wil je een serre kopen? Dan moet je in ieder geval aan de volgende zaken denken.

1. Kies de juiste grootte

Een serre kopen of bouwen betekent dat je een deel van je tuin moet opofferen voor deze aanbouw. Een serre is om meerdere redenen die moeite waard, maar maak die keuze verantwoord. Een zeer grote serre met een klein randje gras dat resteert is niet echt esthetisch. Een te kleine serre zorgt meestal voor spijt achteraf en daarna is het kostbaar om de serre te laten aanpassen. Een keuze voor een beetje groter dan de bedoeling is, is verstandiger dan kleiner.

2. De plaats van de serre

Heb je een tuin op het zuiden dan is dat in principe de meest logische plaats. De mogelijkheden zijn echter beduidend groter dan in de tijd van de Engelse landhuizen. Een serre sluit het beste aan op een woonkamer of een eetkeuken. Dat zijn immers de plaatsen in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. Met de moderne technieken van verwarming, airco en verlichting kan je in principe je serre in iedere windrichting plaatsen. Het is ook mogelijk om voor een serre met glazen schuifwand te kiezen.De plaats van de glazen serre

3. Fundering laten onderzoeken

Wellicht dacht je dat een dergelijke aanbouw van glas en aluminium zonder veel problemen geplaatst kan worden in je tuin. Dat is in ons land met een vaak slappe bodem niet zomaar mogelijk. Een serre zonder goede fundering levert op termijn problemen op. Verder is isolering van de vloer ook een goed idee om warmteverlies te voorkomen. Een serre vereist een behoorlijke investering en dan is het verstandig om daarbij de juiste voorzieningen te realiseren. Laat je goed informeren omtrent de mogelijkheden door een expert. Ga zo mogelijk ook eens kijken in een serre om je een goede indruk te vormen van een bestaand exemplaar.

Wat zijn de voordelen van een serre?

Een serre is een aanbouw die relatief snel kan worden gerealiseerd en je extra meters woonruimte geeft. Door de opbouw van een serre krijg je mooie extra leefruimte die gedurende het gehele jaar kan worden benut. Wellicht kies jij er ook voor om de serre ook de functie te geven van wintertuin. Dan kan je meer exotische kuipplanten in je tuin gebruiken. Een investering in een juiste serre verdient zich in het algemeen volledig terug bij de verkoop van een pand. Ben je niet van plan om te verkopen, dan is extra woongenot jouw deel. Met de configurator van Solundo kun je jouw serre helemaal zelf samenstellen.

Geef een reactie