AlgemeenWonen

3 tips om te besparen op je vloerverwarming

3 tips om te besparen op je vloerverwarming

Vloerverwarmingen zijn booming in onze huidige samenleving. Steeds meer woningen worden standaard uitgerust met vloerverwarming en steeds meer mensen gebruiken een vloerverwarming om het wooncomfort te verhogen. Toch hebben vloerverwarmingen nog altijd het imago erg prijzig te zijn. Niet alleen in aanschaf, maar ook in gebruik. Niets is echter minder waar. Wanneer hier op de juiste manier mee wordt omgegaan, is een vloerverwarming juist een relatief goedkope manier om je huis van warmte te voorzien.

Is jouw huis al voorzien van vloerverwarming en ben je benieuwd hoe je op kosten kunt besparen? Of beschik je nog niet over een vloerverwarming en ben je juist benieuwd of het mogelijk is om door middel van deze verwarming te besparen op de stookkosten? In beide gevallen ben je in dit artikel aan het juiste adres. Wij geven 3 tips om handig te besparen op je vloerverwarming.

1.      Verwarm niet dubbelop

De grootste fout die je kunt maken bij het gebruik van een vloerverwarming is denken dat je hiernaast ook nog alle radiatoren hard moet laten werken. Het is in de meeste gevallen niet nodig om dubbelop te verwarmen. Vaak kun je juist af met minder warmte via de radiatoren wanneer de vloerverwarming aan staat. Hierdoor kun je juist relatief goedkoop je woning verwarmen. Wanneer je echter dubbelop gaat verwarmen, zal dit inderdaad veel extra kosten geven. Bovendien is het ook helemaal niet noodzakelijk. Ga daarom zuiniger om met het verwarmen van je woning en kies er enkel voor om extra te verwarmen als dat écht nodig is. Zo bespaar je al een heleboel kosten. Zeker omdat een vloerverwarming over het algemeen zuiniger verwarmt.

2.      Vervang de radiatoren volledig

In veel woningen zien we nog een combinatie tussen radiatoren en vloerverwarming. In de meeste gevallen is het echter mogelijk om de radiatoren volledig te verwijderen en enkel nog gebruik te maken van de vloerverwarming. Dat levert veel financiële voordelen op.

Dit komt met name doordat de temperatuur van de vloerverwarming veel minder hoog ligt dan bij standaard radiatoren. Om radiatoren voldoende warmte te laten geven, loopt de temperatuur van het water soms wel tot 70 graden op. Bij vloerverwarming is een maximum van 40 graden bekend. Hierdoor hoeft het water dus veel minder te verwarmen, wat tevens leidt tot minder hoge stookkosten. Wanneer je alle radiatoren uit je woning verwijderd, kan dit tot een fikse besparing op de jaarrekening leiden.

3.      Houd de temperatuur gelijkmatig

Wie radiatoren gewend is, zal er misschien aan gewend zijn geraakt om de temperatuur in de nacht te verlagen. Zo is het ons immers geleerd om extra energie te besparen. Bij het gebruik van vloerverwarming ligt dit echter anders. Het kost bij vloerverwarming namelijk veel meer energie en tijd om op de juiste temperatuur te komen. Daardoor is vloerverwarming er juist meer bij gebaat om de temperatuur gelijkmatig te houden. Zo bespaar je juist onnodige kosten. Houd de temperatuur daarom zoveel mogelijk constant om onnodige extra kosten te besparen.

Geef een reactie