AlgemeenVerbouwen

Op de juiste manier door tegels boren: Dit is hoe het gedaan wordt

Op de juiste manier door tegels boren: Dit is hoe het gedaan wordt

Bij het leggen van tegels sta je altijd voor de taak om gaten in tegels te boren, bijvoorbeeld om beslag of bevestigingsmiddelen te bevestigen. Ook daarna moet je altijd een gat in een tegel boren om iets te repareren. Voor veel doe-het-zelvers is dit vaak een groot probleem, omdat de tegels kunnen barsten of splinteren. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dat goed doet en wat je moet vermijden als het nodig is om door de tegels te boren.

Basisregel

De belangrijkste regel: Als je doorboren kunt vermijden, moet je dat doen. Gaten boren in voegen is veel gemakkelijker en minder problematisch, en meestal mogelijk voor bevestigingen als je ze vakkundig plaatst. Natuurlijk kun je bij het leggen niet altijd vermijden door tegels heen te boren: wastafels moeten vastgezet worden, kabels moeten door het tegelwerk naar buiten geleid worden. De tweede belangrijke regel die je nooit mag vergeten is: kijk altijd uit voor water- en elektriciteitsleidingen achter de betegeling. Er zijn een paar algemene regels over waar zulke lijnen lopen – maar je kunt nooit zeker weten of die regels gevolgd zijn. Gebruik daarom altijd een meetapparaat om van tevoren uit te zoeken waar de leidingen zich bevinden. Als je in een huurflat woont, moet je bij de huisbaas navragen of het toegestaan is om door de tegels te boren. Want in huurflats is door tegels heen boren meestal niet welkom. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Welke boor is geschikt?

Als het gaat om het kiezen van de juiste boor om door tegels te boren, zijn veel mensen ook ten einde raad. Hier kun je echter gewoon kijken naar de zogenaamde krashardheid. De krashardheid van materialen kan theoretisch gaan van 1 tot 10, waarbij 10 de hardst mogelijke waarde is. De krashardheid van een tegel kan in de meeste gevallen gemakkelijk bepaald worden. Tot en met krashardheid 3 kun je tegel- en glasboren gebruiken; voor alle hogere hardheidsgraden moet je beslist overschakelen op watergekoelde diamantboren. Porcellanato, dat bijzonder hard is met hardheidsgraden van 8, kan alleen bewerkt worden met volledig geharde boren.

Dit maakt duidelijk waarom je altijd moet vermijden door tegels heen te boren. Overigens moet je voor verder boren door de achterliggende muur dan altijd een boor gebruiken die geschikt is voor de muur – in vrijwel alle gevallen zal dat een metselboor zijn.

Juist boren

Als je door tegels boort, boor dan altijd zonder slagwerktuig. Je moet ook een zo laag mogelijke snelheid kiezen om te voorkomen dat je de tegel “verbrandt” bij het doorboren. Teken vóór het boren het gat af met een in water oplosbaar potlood en centerpons het lichtjes. Sommigen bevelen een hamer en een punaise aan voor het centerponsen. Als je besluit een hamer te gebruiken, moet je bijzonder voorzichtig zijn. Het is ook raadzaam twee lagen schilderstape of ruw, doorzichtig plakband (ong. 4 cm breed) over de geponste plaats te leggen, zodat de boorpunt niet over de gladde tegel kan glijden. Dit voorkomt ook dat de rand van het boorgat afschilfert. Dit zou anders de tegel kunnen beschadigen. Ondanks het lage toerental en de trage boorprestaties kunnen vooral tegel- en glasboren nog heet worden. Houd wat water klaar om de boor af te koelen als dat nodig is. Dit is vooral aan te bevelen als je niet met een diamantboor door de tegels boort. Oefen bij het boren slechts lichte druk uit op de boor. Laat de boor het werk doen.

Geef een reactie