TipsWonen

Opstalverzekering bij nieuwbouwhuis: zo maak je de juiste beslissing!

opstalverzekering nieuwbouwhuis

Over enkele maanden verhuis jij naar jouw droomwoning. Een nieuwbouwhuis die aan al jullie verwachtingen voldoet. Een plekje waar je jarenlang wilt verblijven en die je helemaal naar eigen wens kunt samenstellen. Een nieuwbouwhuis kopen is altijd ontzettend spannend. Soms duurt het jaren voordat je deze eindelijk kunt betrekken en wacht je vol verlangen op het moment dat je eindelijk de sleutel in ontvangst kunt nemen. Toch is het wel al belangrijk om over enkele zaken goed na te denken. Als je straks in het bezit bent van een prachtige nieuwe woning, wil je deze natuurlijk ook goed beschermen tegen schade van buitenaf.

Als je een woning huurt is enkel een inboedelverzekering vaak voldoende. Als een woning echt in jouw bezit komt. zal je aan meerdere woonverzekeringen moeten denken. Een opstalverzekering is verplicht voor iedere wooneigenaar (niet bij wet, maar wel voor de bank). Als je een woonverzekering afsluit, kun je kiezen tussen meerdere pakketten. Hierbij voeg je de opstal- en inboedelverzekering samen en kies je zelf hoe uitgebreid je verzekerd wilt zijn. Maar hoe maak je de juiste beslissing?

Waarom is een opstalverzekering verplicht?

Als je een huis koopt, stelt de bank je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Waarschijnlijk was je al bekend met de noodzaak om een woonhuisverzekering af te sluiten, maar niet iedereen weet dat dit ‘min of meer’ verplicht is. Deze beredenering wordt vooral versterkt door mensen die gebruik maken van een huurwoning. In dat geval is enkel een inboedelverzekering aan te raden, maar deze kan nooit verplicht worden gesteld. De huurbaas is wél verplicht om de opstalverzekering af te sluiten, hij is verantwoordelijk voor de bescherming van het huis zelf. De bank wil zo voorkomen dat het onderpand voor de hypotheek straks verdwenen is als er bijvoorbeeld een woeste brand uitbreekt. Dit is een stukje zelfbescherming van de bank. inbedoelverzekering
Daarmee moeten we gelijk een kanttekening plaatsen over de ‘verplichting’ om een opstalverzekering af te sluiten. Dit is immers niet bij de wet verplicht. Als je een huis direct zelf kunt betalen, ben je niet verplicht om deze te beschermen tegen schade van buitenaf. Als je een lening (hypotheek) afsluit wordt dit wél verplicht gesteld door de bank. In de realiteit zijn er maar weinig mensen die zelf het geld voor een woning op zak hebben. In zekere zin is een opstalverzekering dus bijna altijd verplicht.

De opstalwaarde

Voor een passende opstalverzekering is het belangrijk dat de waarde van de opstal eerst goed berekend wordt. Hierbij gaat het om de herbouwwaarde als het huis helemaal weer in dezelfde staat opgebouwd zou moeten worden. De opstalwaarde is altijd lager dan de waarde van het pand, omdat de fundering nooit wordt meegenomen in de berekening.

waarde opstalverzekering

Tegenwoordig zijn er ook veel verzekeraars die gebruik maken van standaard pakketten. Zo ben je verzekerd voor een standaardbedrag. Dit bedrag kan af en toe veranderen als er sprake is van inflatie, maar zorgt ervoor dat de woning voldoende beschermd is als het noodlot toeslaat.

Opstalverzekering afsluiten

Als je een opstalverzekering wilt afsluiten is het belangrijk om goed research te doen naar de verschillende opties. Onderzoek de verschillende polissen, bekijk wat de premie zal zijn en welke opties er nog meer worden aangeboden. Woonverzekeringen vergelijken is de ideale manier om snel en efficiënt een passende opstalverzekering af te sluiten. Wel zo handig!

Geef een reactie