InterieurTipsWonen

Ga voor een rijkere sfeer met gordijnen op maat

gordijnen op maat

Het kiezen van de juiste raambekleding is van essentieel belang voor de sfeer in je woning. De meeste mensen kiezen voor gordijnen. Vreemd is dat ook niet, want gordijnen heb je in alle soorten en maten. De talloze mogelijkheden zorgen ervoor dat elke wens te vervullen is en het gordijn te combineren is met elke interieurstijl. Uiteraard zijn er genoeg kant-en-klare gordijnen beschikbaar, maar het echte werk blijft toch nog altijd gordijnen op maat. Er gaat niets boven de sfeer en karakteristieke uitstraling die zij aan een woning kunnen bieden. Weet je zeker dat je voor gordijnen op maat wilt gaan, maar vind je het moeilijk om deze in te meten? In dit artikel geven we je een handig stappenplan voor het inmeten van jouw gordijn op maat.

Inmeten van een gordijn op maat

Gordijnen inmeten is helemaal niet lastig en hoeft ook niet lang te duren, maar toch gaat het nog steeds wel eens fout. Hoe komt dat eigenlijk? In de meeste gevallen is er niet secuur te werk gegaan en dat is juist enorm belangrijk bij deze klus. Als je secuur te werk gaat en het stappenplan precies opvolgt is de kans klein dat het fout gaat. Je kan eventueel ook bij de leverancier van de gordijnen vragen om advies met betrekking tot het inmeten.

  • Hoe bereken je de breedte? Als je wilt dat het gordijn netjes langs het raam hangt is het belangrijk dat je de roede of gordijnrails meeneemt in je berekening. Als je huidige raambekleding hier nog niet mee uitgerust is kan je ongeveer 20 centimeter bij je oorspronkelijke breedte rekenen. Zo hou je voldoende ruimte over om het gordijn mooi langs het raam te laten hangen.
  • Hoe bereken je de hoogte? Bij het berekenen van de hoogte is het belangrijk om eerst na te gaan hoe het gordijn opgehangen wordt. Bij een roede begin je met meten aan de bovenkant van de roede en laat je deze tot de grond vallen. Je hoeft hier verder geen centimeters bij op te tellen. Bij een gordijnrails is dit echter wel het geval. Begin met meten bij de bovenkant van de rails en eindig bij het punt waar het gordijn moet komen te vallen. Vervolgens tel je 1 a 2 centimeter aan deze oorspronkelijke berekening op.

gordijnen in huis

Wat als je er echt niet uitkomt?

Ondanks dat het helemaal niet moeilijk is om gordijnen zelf in te meten kan het zo zijn dat je er toch niet uitkomt. Het komt ook vaak voor dat mensen het enorm spannend vinden om zelf de maten door te geven. Wat als je verkeerd gemeten hebt en straks met dure gordijnen zit die niet passen? Om dit te voorkomen kan je er altijd nog voor kiezen om het inmeten te laten uitvoeren door een professional. Zo ben je er zeker van dat de maten kloppen en heb je een vangnet mocht er onverhoopt toch nog iets mis zijn gegaan.

Geef een reactie