DuurzaamWonen

Overstappen van energieleverancier: wel of niet doen?

overtappen van energieleverancier

Ondanks dat we steeds zuiniger proberen om te gaan met energie weten we ook dat de toekomst er niet rooskleurig uitziet. De energiebronnen raken langzaam uitgeput en de kans is dan ook groot dat de energieprijzen enorm hard zullen gaan stijgen. Zeker als je nu al jaarlijks schrikt van de afrekening is dit een goed moment om eens goed achter de oren te krabben. Veel mensen zullen direct met een vinger naar hun energiemaatschappij wijzen. Uiteraard komt het ook voor dat er energieleveranciers zijn die prijzen beloven die ze niet na kunnen komen. En dit bovendien ook nog eens onderstrepen in de kleine lettertjes. Vaak is het dan ook verstandig om gebruik te maken van energie vergelijkingstools. Zo weet je in elk geval zeker dat je niet te veel betaald. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het overstappen van energieleverancier en of er ook andere manieren zijn waarop je gemakkelijk en snel energie en geld kunt besparen.

Waar op letten bij overstappen van energiemaatschappij?

Het is allereerst belangrijk om je contract nog eens goed na te lezen. Meestal heb je getekend voor een jaar en in sommige gevallen kan dit zelfs voor meerdere jaren zo zijn. Afhankelijk van je contract kan je kijken wanneer je op kunt zeggen en over kunt stappen. Meestal is dit aan het einde van een jaar, zodat je ook geen boetes hoeft te betalen voor de overstap. Tevens is het belangrijk om niet alleen af te gaan op de prijzen waarmee de energieleveranciers adverteren. Er zijn genoeg kleinere leveranciers die de beste prijzen beloven, maar in de kleine lettertjes van hun contract toch iets anders beloven. Dan schrik je werkelijk enorm als de jaarlijkse afrekening op de mat valt en je honderden euro’s bij moet betalen.energiemaatschappij vergelijken-min (1)

Is het wel echt nodig?

Dit is de vraag die jij je moet stellen voordat je besluit de overstap naar een andere energiemaatschappij te maken. Ondanks dat je misschien vastzit aan een torenhoog bedrag voor je energierekening is de kans ook groot dat dit niet zal veranderen bij een overstap. Je energieverbruik blijft immers hetzelfde en energie kost geld. Zo simpel is het. Beter is dan ook om je eigen verbruik eens goed onder de loep te nemen. Natuurlijk hoef je niet direct alles in je leefstijl om te gooien. Dat zou enorm lastig zijn. Wel kan je jezelf kleine dingen aanleren die al een groot verschil kunnen maken op de afrekening.

  • Pas je doucheroutines aan: zet de douche standaard een paar graden kouder en zorg dat je er minder lang onderstaat. Vind je het lastig om onder de douche te komen of hebben andere gezinsleden daar moeite mee? Schaf dan een douchewekkertje aan.
  • Denk aan het milieu en je portemonnee voor je een elektronisch apparaat aanzet. Zo is het niet verstandig om een wasmachine of wasdroger halve wasjes te laten doen. Zo ook bij de vaatwasser. Ondanks dat we dit weten, weten we niet dat dit voor veel mensen een factor is voor de hoge energierekening.

Dit zijn slechts enkele dingen van een hele lange lijst die jij kunt veranderen om geld te besparen op je energierekening. Wat kies jij? Pas jij je gewoontes aan of ga je toch voor een andere energieleverancier?

 

 

Geef een reactie