DuurzaamTipsWonen

Energie besparen: zo bespaar je energie met de wasmachine en droger

washing machine

Duurzaam leven wordt steeds belangrijker in onze samenleving. De overheid stimuleert ons continue om over te stappen op zelfvoorzienende groene energie en we worden bedolven onder de tips om zuiniger om te gaan met ons energieverbruik. Het is dan ook verbazingwekkend dat heel veel mensen nog steeds te maken hebben met een veel te hoge energierekening. In veel gevallen heeft dit te maken met verkeerde routines en verbruik van energie, maar het komt ook voor dat mensen bij de verkeerde energieleverancier zitten. Er zijn bijvoorbeeld energieleveranciers die adverteren met enorm lage prijzen, totdat je in de kleine lettertjes gaat lezen. Om te voorkomen dat je jezelf vastklemt in een afschuwelijk energiecontract, raden wij aan om altijd eerst de energie vergelijk check online te doen. Zo zie je precies welke energieleverancier het goedkoopst is voor jouw energieverbruik. Heeft de hoge energierekening toch echt meer te maken met je verbruik? Ga dan opzoek naar kleine dingetjes die je aan kunt passen in je dagelijks leven. Wist je dat het gebruik van de wasmachine en wasdroger voor een groot deel de hoogte van jouw energierekening bepalen? Hoe je hier op bespaart? Dat lees je in dit artikel.

Maak gebruik van het daltarief

Veel energieleveranciers bieden een piek- en daltarief aan. Als je hier nog niet gebruik van maakt is het zeker verstandig om hier eens informatie over aan te vragen bij je energiemaatschappij. Let op: het is wel van essentieel belang dat je twee meters tot je beschikking hebt. Het daltarief valt meestal in de avonden en de nacht. Hierbij geldt dat als je rond deze tijden gebruik maakt van elektriciteit je mag profiteren van een speciaal (goedkoper) tarief. Als je alle grote elektrische apparaten enkel gebruikt tijdens het daltarief zal je merken dat dit je per jaar tientallen euro’s kan schelen.

Draai altijd volle wassen

Zeker in kleine gezinnen komt het geregeld voor dat een wasmachine aangezet wordt als deze pas halfvol is. Bedenk wel dat je hiervoor net zoveel energie kwijt bent als dat je een volle draai had gewassen. Je bent dan ook een stuk voordeliger uit als je eerst wacht tot de gehele wasmachine vol zit en vervolgens pas aan het wassen gaat. Veel mensen komen nu met het argument dat ze niet zoveel witte was hebben om een hele wasmachine te vullen. Tip: gebruik kleurvangers, dit zijn doekjes die ervoor zorgen dat andere kleuren niet worden afgegeven. Zo kan je alsnog alles bij 1 draai stoppen.

wasmachine kopen

Hang zoveel mogelijk was op

Het gebruik van de wasdroger kost mensen zeker zo’n tientallen euro’s per jaar. Wij raden dan ook altijd aan om de schone was, zodra het weer dat toelaat natuurlijk, lekker in de buitenlucht te hangen. Niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar je kan ook nog eens genieten van heerlijke frisse kleding. Lukt het door de schrille weersomstandigheden van ons land niet altijd om kleding buiten op te hangen? Investeer dan wat geld in een groot wasrek voor binnen.

 

Geef een reactie