InterieurVerbouwenWonen

Isoleren van de woning

woning isoleren

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Hieronder noem geven we een aantal voorbeelden om te overwegen als je erover nadenkt om je woning (deels) te gaan isoleren.

Besparen door je vloer te isoleren

Heb je een nieuwe woning gekocht en wil je daar een nieuwe vloer inleggen of is je huidige vloer aan vervanging toe dan is het goed om ook gelijk aan isolatie te denken. Zeker bij oudere woningen zorgt vloerisolatie ervoor dat je kunt besparen op je energierekening. Waar je wel rekening mee moet houden is of het huis ook een kruipruimte heeft. Heeft je huis een kruipruimte dan is het verstandig om deze ook te isoleren, anders trekt de kou van onder in je vloer terwijl die van boven wordt verwarmt. Door je vloer te isoleren daalt je energierekening en zorg je voor een comfortabelere woonomgeving.Isoleren van je vloeren

Isolatiemateriaal in alle soorten

Je kunt allerlei verschillende soorten isolatiemateriaal gebruiken. Een goedkoop voorbeeld van isolatiemateriaal is steenwol, hier kun je ook makkelijk aankomen. Materiaal dat vaker wordt gekozen omdat het beter isoleert is glaswol. Het is belangrijk om jezelf eerst goed te informeren over de eigenschappen van het isolatiemateriaal als je van plan bent om je huis te isoleren. Ben je zelf handig en krijg je niet snel last van je huid en ogen dan kun je ervoor kiezen om de klus zelf te klaren. Ben je nou niet zo handig of zie je de klus niet zitten dan kun je een vakman voor een paar honderd euro inhuren , het is namelijk wel een vervelend klusje als je hier niet aan gewend bent.

Hoe kun je de muren van je woning isoleren?

Als je de vloer niet wil isoleren of juist een stap verder wil gaan kun je ook de muren isoleren. Hier zijn drie manieren voor:

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is het opvullen van de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen om hiervoor te gebruiken zoals glaswol, EPS-parels, PUR-isolatie of steenwol. Er zullen geen grote breekwerken nodig zijn bij dit type isolatie wat natuurlijk een groot voordeel is. De woning zal er hierdoor ook hetzelfde uit blijven zien van binnen en buiten.


Buitenmuur isoleren langs buiten

Het is natuurlijk mogelijk dat er geen spouw aanwezig is. Dan is het isoleren van de buitenmuur via de buitenkant een optie. Je verliest hierdoor ook geen ruimte aan de binnenkant van de woning. Wanneer de isolatie is aangebracht wordt dit afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding.

Buitenmuur isoleren langs binnen

De buitenmuren kun je ook vanuit de binnenkant laten isoleren maar hier wordt minder vaak voor gekozen omdat het wat nadelen heeft. Je verliest bijvoorbeeld binnenruimte. Ook kunnen er koude bruggen ontstaan. Dit zijn zwakke schakels in de buitenschil van de woning, waardoor je warmte verliest en zorgt voor condensatie, een nare geur en zelfs kan lijden tot schimmel.

Het isoleren van je plafond

Verder is het ook nog mogelijk om het plafond te isoleren. Hiermee hou je de warmte goed binnen en het zorgt er ook voor dat geluiden worden vermindert. Het is tevens een relatief goedkope manier van isolatie ten opzichte van spouwmuurisolatie of dakisolatie. In de winter zorgt het ervoor dat de warmte langer binnen blijft en in de zomer zorgt het ervoor dat de warmte niet snel naar binnen komt.

Energie vergelijken

Als je genoeg informatie hebt over het isoleren van de woning kun je ook je energiecontract onder de loep nemen en via de website van Independer energie vergelijken om te kijken of je voordeliger uit kunt zijn. Zo kun je vaak behoorlijk wat geld besparen op je energierekening.

Geef een reactie