DuurzaamWonen

Balansventilatie populair dankzij warmtepomp

Balansventilatie populair dankzij warmtepomp

Onderzoek trendwatcher Bouwtrend

Het opheffen van de aansluitplicht op aardgas heeft niet alleen consequenties voor het verwarmingssysteem en op gas. Uit onderzoek van Online Trendwatcher Bouwtrend blijkt dat de toename van het aantal warmtepompen leidt tot een duidelijke opmars van balansventilatie. Dit blijkt uit de analyse van de energieprestatieberekeningen van meer dan 85.000 nieuwbouwwoningen uit 2017 en 2018.

Verschuiving naar balansventilatie

Traditioneel worden de meeste nieuwbouwwoningen voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem brengt buitenlucht via toevoerroosters de woning binnen en voert de vervuilde binnenlucht mechanisch af. Het belangrijkste alternatief voor mechanische ventilatie is balansventilatie. Deze vorm van ventilatie regelt zowel de toevoer als de afvoer van ventilatielucht mechanisch.

Logische verklaring

Het groeiend aandeel van balansventilatie wordt grotendeels veroorzaakt door de toename van het aantal warmtepompen. De warmtepomp is het meest gekozen verwarmingssysteem als alternatief voor de traditionele gasketel. In 75 procent van de gevallen wordt de toepassing van een warmtepomp gecombineerd met balansventilatie. Naar verwachting zet deze trend zich door aangezien nieuwbouwwoningen in toenemende mate gasloos worden en zuiniger kunnen zijn voor licht en gas.

Wanneer kunt u een warmtepomp gebruiken?

Een volledige warmtepomp (die u hoogstwaarschijnlijk thuis voor licht gebruikt) werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als uw huis goed geïsoleerd is. U combineert hem met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken (laagtemperatuur-verwarming). De isolatiewaarde van uw woning is misschien wel de belangrijkste factor die invloed heeft op de keuze voor een warmtepomp, want je kunt zowel veel gas water licht als energie besparen. En wanneer u uw warmtepomp gaat combineren met een warm water boiler kunt u ook uw warm water verwarmen met een warmtepomp. Warmtepompen bieden ook vele voordelen ten opzichte van andere vormen van verwarming.

Ten eerste zijn ze goedkoper in gebruik en geven tot 3 tot 4 keer meer warmte dan waar je voor betaalt, ze zijn veilig en zeer gebruiksvriendelijk en bovenal vervuilen ze onze atmosfeer niet en gebruiken ze geen schadelijke koelmiddelen.

werking warmtepomp

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt in de koelkast. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant als de koelkast aan staat. Als aandrijving voor verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem dan warmte aan bijvoorbeeld bodemwater of lucht. Warmtepompen kunt u het beste gebruiken als u denkt dat uw woning heel goed geïsoleerd is, want anders zult u meer warmte verliezen dan besparen. Naast isolatie is een ander belangrijk onderdeel van uw woning het toegepaste verwarmingssysteem. Een warmtepomp werkt niet met elektrische verwarming en kan, afhankelijk van het type warmtepomp, niet toegepast worden in combinatie met traditionele radiatoren.

 

Geef een reactie