SlaapkamerTipsWonen

Een slaapkamer met cv-ketel? Het is mogelijk!

Een slaapkamer met cv

Stel je hebt je een extra slaapkamer nodig in huis. De kamer is er al maar er is één groot nadeel: de cv-ketel is hier geïnstalleerd. Wist je dat dit helemaal geen belemmering hoeft te zijn? Indien nodig kun je de ketel vervangen voor een nieuwe, veiligere, zuinigere en vooral stillere cv-ketel. Met een beetje stucwerk is het zelfs mogelijk om dit logge apparaat vakkundig weg te werken. In dit artikel geven we een tip én voorwaarde om dit aan te pakken.

CV-ketel in de kast

Een goede manier om de cv-ketel aan het zicht te onttrekken is door hem weg te werken in een kast. Je moet er echter wel rekening mee houden dat niet iedere ketel hiervoor geschikt is. De zogenoemde open ketels, die de lucht voor de verbranding van gas uit de ruimte halen waarin ze geïnstalleerd zijn, zijn bijvoorbeeld niet geschikt om ingebouwd te worden. Gesloten ketels, die de benodigde lucht van buiten halen, zijn dit wel. Controleer dus van tevoren wat voor ketel je hebt, en vervang deze eventueel. Een groot voordeel van nieuwe ketels is dat ze ook nog eens een stuk stiller zijn dan de oudere ketels. De nieuwe ketels zijn hoe dan ook geschikt om in te bouwen. Is je ketel geschikt om in te bouwen? Vraag dan een offerte voor stucwerk aan voor een mooie vaste kast op maat. Je bent dan niet alleen de ontsierende cv-ketel kwijt, maar hebt daarnaast ook ruimte voor al je kleding en andere spullen. De kast kan namelijk helemaal op basis van jouw wensen ontworpen worden. Zo heb je ook de mogelijkheid om zelf een materiaalsoort uit te kiezen die goed aansluit bij je interieurwensen.

cv ketel in kast

Zorg voor genoeg ventilatie

Met het oog op je cv-ketel is er nog wel een aantal zaken van belang. Zo doe je er goed aan om rekening te houden met het feit dat de ketel voldoende geventileerd moet worden. Bouw het apparaat dus niet volledig in. Er kan namelijk ook bij een gesloten ketel wat onverbrand gas vrijkomen, waardoor er voldoende lucht nodig is. Om de luchttoevoer te bevorderen kun je bijvoorbeeld kiezen voor ventilatieroosters in de kast of voor deuren die luchtdoorlatend zijn. Kijk eens op internet voor voorbeelden van mooie luchtdoorlatende deuren. De zogenoemde louvredeuren zijn bijvoorbeeld een stijlvolle optie, maar je kunt ook een leuk gordijn ophangen voor het kastgedeelte waarin de cv-ketel zit. Houd tot slot ook rekening met de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de ketel. Je wilt uiteraard niet dat je nieuwe kast voor een gedeelte gesloopt moet worden omdat de monteur niet in staat is om bepaalde onderdelen te vervangen. Zorg dus dat er voldoende ruimte rondom het apparaat zit, zodat je er makkelijk bij kunt. Veel succes met het wegwerken van je cv-ketel en geniet van de extra ruimte na het ombouwen!

Zo zie je maar dat een cv ketel helemaal geen belemmering hoeft te zijn voor een slaapkamer. Vervang de ketel en werk hem netjes weg en niemand heeft door dat er een cv ketel op de kamer hangt!

 

Geef een reactie