TipsTuinWonen

Genoeg van pottenkijkers? Bouw dan je eigen schutting!

schutting plaatsen

Als de grote boze buitenwereld niks op jouw erf te zoeken heeft, kun je je rustig afschermen. Dat doe je door helemaal zelf je eigen schutting in elkaar te zetten. Hiermee beveilig je je terrein en beperk je tevens de bewegingsruimte van je kat en van je kinderen. Je hebt een veel beter overzicht op je erf. Maar net als bij elke andere klus is het belangrijk dat je niet onbezonnen te werk gaat. Je hebt een plan nodig en de juiste gereedschappen en onderdelen. In onderstaande tekst leggen we je van a tot z uit hoe je een ideaal eindresultaat behaalt bij het bouwen van je schutting.

Voorbereidingen

Voordat je überhaupt denkt aan beginnen, kun je de gemeente én je buren raadplegen over de maximale hoogte van de schutting. Jawel, deze is aan regels gebonden. En sowieso, als de schutting een scheiding maakt tussen jouw erf en dat van je buren, is het wel zo fijn dat jullie het eens zijn over de omvang, het uiterlijk en de kleur van deze houten grens.

Zeiden we ‘houten grens’? Ja, dat zeiden we. Maar we vergaten erbij te vermelden dat ook beton mogelijk is, evenals kunststof, draad en steenkorven. Maar laten we even uitgaan van de klassieke houten schutting, voor het gemak.

Controleer vooraf ook goed de grond die de basis wordt voor de constructie. Er mogen geen obstakels in liggen, zoals boomwortels, afval, gesteente of andere zaken.

Houd rekening met het volgende:

Natuurlijk moet de schutting goed bij de tuin passen. Kies daarom schuttingplanken uit in een kleur die goed overeenkomt met de omgeving waarin je deze gaat plaatsen. Houd goed rekening met alles wat je al dan niet nog blijft zien en wat er geheel aan je zicht onttrokken wordt. Bedenk je ook dat bedrijven die schuttingen bouwen nogal wat rekenen om dit te doen, zowel het opbouwen als de constructiekosten. Dat is nog eens een reden om het bouwen van je schutting helemaal zelf te doen.

schuttingplanken

Kies ook altijd de beste houtsoorten en balken die dik genoeg zijn om alle soorten weersomstandigheden te doorstaan. Zo wordt jouw zelfgebouwde schutting een blijvertje!

Geef een reactie