TipsVerbouwenWonen

6 tips voor meer ruimte en daglicht in huis

meer daglicht huis

Licht en ruimte in huis is voor veel mensen erg belangrijk. Geheel begrijpelijk, want van licht en ruimte in huis kan je ook eigenlijk nooit genoeg hebben. Licht geeft een ruimtelijker gevoel en geeft daarnaast ook energie. Wij hebben 6 tips voor meer ruimte en daglicht in huis hieronder verzameld!

Tip 1: Plaats een dakkapel of dakopbouw

Het plaatsen van een dakkapel of dakopbouw zorgt voor veel extra ruimte in huis en is daarnaast ook nog eens een goede investering. Het plaatsen van een dakkapel zal direct je woningwaarde laten stijgen doordat er meer bruikbare ruimte gecreëerd wordt. Ook zorgt een dakkapel voor extra licht op zolder, waardoor deze ruimte een stuk aangenamer wordt.

Het verschil tussen een dakopbouw en een dakkapel is dat een opbouw een complete extra verdieping voor je woning is. Deze kan alleen op platte daken geplaatst worden. Terwijl een dakkapel juist op schuine daken geplaatst wordt. Heb je een zolder die niet optimaal benut wordt met weinig lichtinval? Dan is een dakkapel de beste keuze om extra bruikbare ruimte in je woning te creëren.

plaats dakkapel of dakopbouw

Tip 2: Kies voor lichte kleuren

Een beetje voor de hand liggend, maar het kiezen van lichte kleuren is huis zorgt ervoor dat een ruimte meteen een stuk lichter, ruimer en frisser oogt. Ga je de kamer schilderen en wil je meer licht en optische ruimte in huis? Ga dan bijvoorbeeld voor zachte pasteltinten.

Tip 3: Openslaande tuindeuren

Openslaande tuindeuren zorgen voor optimale lichtinval in huis. De grens tussen buiten en binnen wordt kleiner door openslaande tuindeuren. Tijdens de zomer wordt de tuin betrokken bij het huis. Ook zorgen openslaande tuindeuren voor enorm veel lichtinval in je huis.

openslaande tuindeuren

Tip 4: Hang spiegels op

Een simpele truc om meer daglicht in je woning te halen is door spiegels op te hangen. Hang bijvoorbeeld een spiegel aan een muur vlakbij het raam. Deze zal ervoor zorgen dat het daglicht wordt weerkaatst. Dit maakt de ruimte lichter en het oogt ook nog eens ruimer.

Tip 5: Lichtplan voor je woning

In donkere ruimtes heb je vaak geen keuze en moet je gebruik maken van kunstlicht. Ook tijdens de winter is goede verlichting in huis onmisbaar. Om je woning ruimer en lichter te laten ogen kan je het beste kiezen voor staande lampen in een hoog of onder de trap. Kan je het licht richten? Richt het dan op de muur en het plafond voor een mooi licht effect. Het beste kan je kiezen voor diffuus licht: dit heeft als voordeel dat harde schaduwen worden beperkt. Daarnaast is het ook handig om gebruik te maken van een dimmer zodat je gemakkelijk de verlichting per situatie kan aanpassen.

Tip 6: Snoei de tuin

Bij veel woningen wordt de lichtinval beperkt door struiken en/of bomen die blijven groeien en steeds meer licht tegenhoudt. Wanneer je meer lichtinval wilt hebben is het dus handig om eens te kijken naar je tuin en naar de bomen in de buurt van je huis. Zie je struiken of bomen die licht tegenhouden? Snoei deze

Geef een reactie