InterieurVerbouwenWonen

Inrichten van een klein huis of appartement als een professional

Een klein huis of appartement inrichten is misschien wel de meest lastige opgave voor interieurspecialisten. Het is dan ook helemaal niet gek als je hier zelf heel veel moeite mee hebt. Het is voornamelijk lastig om de leefruimtes sfeervol en tegelijkertijd praktisch in te richten. Je kan immers niet hele ruimtes vol gooien met accessoires en planten, hierdoor zou de leefruimte nog kleiner worden. Hierbij wat tips om van jouw kleine woning een echt paleis te maken.

huis inrichten

Licht, licht en nog eens licht!

Bij het stylen van een kleine woning is het belangrijk om zo veel mogelijk gebruik te maken van licht. Creëer als dat mogelijk is meer natuurlijk licht, zet bijvoorbeeld geen spullen voor een raam om zo verduistering tegen te gaan. Werk ook zoveel mogelijk met lichte kleuren op de muur: denk aan pasteltinten, wit of een crèmekleur. Probeer donkere meubels en kleuren zo veel mogelijk te vermijden, aangezien ze de kamer dan sneller op je af laten komen en het uiteindelijk nog kleiner zal ogen.

Maak gebruik van ‘slimme’ meubels

Een kleine ruimte vraagt veel creativiteit van de eigenaar en daarbij kunnen zogenaamde ‘slimme’ meubels een handje helpen. Dit zijn meubels die meerdere functies vervullen. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig bed met opbergruimte eronder. Waar gebruik je de plek onder je bed anders voor? Behalve voor het vangen van stof dan? Je kan deze ruimte net zo goed nuttig gebruiken. Zo heb je ook geen kledingkast nodig, wat vaak ook niet past in een kleine kamer. Of ga voor een vensterbank die tevens dient als bank voor gasten of als je zelf lekker met een kopje koffie uit het raam wil kijken. Dit scheelt al snel weer een aantal stoelen en is ook nog eens erg gezellig.

Benut de hoogte van het huis of appartement

Bij kleinere woningen en appartementen kun je vaak gemakkelijk de hoogte in gaan. Vooral het vinden van opbergplek voor al je spullen is een lastige opgave als er gewoonweg niet veel ruimte is. Benut de hoogte dan ook door wandplanken, kastjes die je op kunt hangen, etc. Het werken met hoogte en lichtval zorgt er tevens voor je meer ruimtelijkheid creëert in de kamer. Probeer hoogte wel met mate toe te passen. Als er weer te veel aan de muur hangt, verstoor je de knusheid en wordt het te druk aan de muren.

Geef een reactie