TipsWonen

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming; het wordt de laatste jaren steeds bekender en steeds vaker gebruikt. Toch weten veel mensen nog niet precies wat vloerverwarming nou precies is en hoe het werkt, en al helemaal niet of het een goede keuze zou zijn. In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste voor- en nadelen van vloerverwarming, zodat je zelf kunt beslissen of het iets voor je is. Hieronder eerst een korte introductie.

Algemeen

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem wat werkt door warm water door buizen onder de vloer te circuleren. Doordat het warme water overal onder vloer stroomt, wordt de ruimte heel gelijkmatig opgewarmd. De buizen worden via een verdeler gewoon op de CV of warmtepomp aangesloten. De installatie van zo’n systeem is, omdat de buizen onder de vloer liggen, vaak wel iets lastiger. Naarmate de techniek beter wordt, worden de systemen ook steeds gebruiksvriendelijker en is de installatie ervan tegenwoordig prima zelf te doen.

Wat veel mensen niet weten is dat er, naast systemen die in de betonnen vloer van het huis gestort moeten worden (natbouw systeem), ook systemen zijn die je gewoon op de bestaande betonnen of houten vloer kunt opbouwen. Dit zijn de zogenoemde droogbouw systemen. Deze systemen bieden een hoop mogelijkheden om zonder al te veel (sloop)werk vloerverwarming te installeren. Bovenop de vloerverwarming kun je dan gewoon weer een laminaat- of parketvloer leggen.

vloerverwarming onder vloer

Voordelen

De belangrijkste voordelen van vloerverwarming zijn het verhoogde wooncomfort en het lagere energieverbruik. Daarover hieronder meer:

Comfort

We zullen er niet omheen draaien: vloerverwarming is gewoon ontzettend comfortabel. Doordat de warmte niet van één of twee radiatoren langs de muur, maar goed verdeeld vanuit de gehele vloer komt, geeft dit een heel comfortabel gevoel. De ruimte warmt heel gelijkmatig op, waardoor je ook geen last hebt van koudere of warmere plekken.

Wat ook heel prettig is, zeker in de koude wintermaanden: je hebt altijd warmte voeten. Omdat de warmte van beneden komt zullen je voeten altijd lekker opwarmen en heb je geen last meer van het onbehaaglijke gevoel van koude voeten.

Zuinig en duurzaam

Vloerverwarming werkt heel efficiënt. Omdat de warmte door de gehele vloer verspreid wordt, is er veel minder energie nodig om de ruimte op te warmen dan wanneer de warmte vanaf enkele radiatoren door de ruimte verspreid wordt.

Daarnaast is het zo dat je in veel gevallen de thermostaat enkele graden lager in zult stellen als je vloerverwarming hebt dan wanneer je gebruik maakt van radiatoren. Dit komt door het hogere comfort van vloerverwarming, waardoor het al sneller warm en comfortabel aan voelt in de ruimte. Dit zorgt natuurlijk ook voor een lagere energierekening en draagt bij aan de duurzaamheid van je huis.

Nadelen

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn; een supercomfortabel huis én lagere energiekosten, zonder nadelen. Natuurlijk brengt vloerverwarming ook enkele nadelen met zich mee. De voornaamste zijn de complexiteit en de kosten. Daarover vertellen we je hieronder meer:

Complex systeem

Vloerverwarmingssystemen zijn wat complexer dan radiatoren. Vloerverwarming bestaat uit een groot aantal onderdelen welke op de juiste manier samengesteld moeten worden om te zorgen dat het systeem op de juiste manier werkt. Ook kan de installatie lastig zijn als je niet de juiste informatie of spullen hebt.

Gelukkig zijn er ook leveranciers die complete vloerverwarming sets aanbieden. Dat zijn pakketten met alle benodigde onderdelen en in sommige gevallen zelfs een (gratis) legplan. Zo weet je zeker dat je alle materialen in huis hebt en dat je het systeem gemakkelijk zelf kunt installeren. Ook zijn deze sets vaak een stuk voordeliger dan wanneer je de losse onderdelen aanschaft. Met deze tip is dit nadeel wellicht niet eens een nadeel meer.

vloerverwarming sets

Kosten        

Vloerverwarming kost al snel wat meer dan een verwarmingssysteem met een paar radiatoren. Ook is de installatie vaak wat meer werk en heb je hier wat meer kosten aan. Ondanks de energiebesparing op de langere termijn, kan de investering wat groter zijn en daardoor afschrikken.

Ook hierin loont het om een goede leverancier te zoeken die je de juiste spullen aanbiedt en je kan ondersteunen met goede klantenservice, zoals Benem. Op die manier ben je ervan verzekerd dat je project een succes wordt en dat je niet achteraf met hogere of onverwachte kosten komt te zitten.

Conclusie

Vloerverwarming heeft mooie voordelen en zorgt ervoor dat je op een duurzame manier kunt genieten van een comfortabel huis. Als je de iets grotere investering en de installatieklus voor jou te overzien zijn, dan is vloerverwarming wellicht een goede keuze voor jou.

Geef een reactie