InterieurTipsVerbouwenWonen

Eerste hulp bij het maken van meubels

Eerste hulp bij het maken van meubels

Ben jij ontzettend handig en vind je het heerlijk om creatief bezig te zijn in huis? Dan ben je zeker niet de enige! Op bouwmarkten zien we ze steeds vaker: doe-het-zelvers die besluiten om zelf hun eigen interieur samen te stellen en meubels te maken. Daarnaast hebben we nog meer goed nieuws, want zelfs met twee linkerhanden is er tegenwoordig veel mogelijk. Zelf meubels maken kan een goede manier zijn om extra geld te besparen. Je hoeft immers enkel voor de materialen en het gereedschap te betalen. Hierdoor ben je veel goedkoper uit, zeker als je al een voorraad materialen hebt opgebouwd. Daarnaast kan je door de juiste keuzes te maken, de moeilijkheidsgraad van het bouwproject zelf beïnvloeden.

Ben jij al een doorgewinterde meubelmaker of begin je juist pas aan je eerste meubelstuk? In beide gevallen kan je vast nog wel wat inspiratie & tips gebruiken. In dit artikel vind je alles over het maken van meubels!

Materiaalgebruik

Voordat je met je eerste klus kunt gaan beginnen is een tripje naar de bouwwinkel meestal noodzakelijk. Hierbij wordt er voornamelijk gekeken naar geschikt materiaal. Maar hoe weet je welke materialen geschikt zijn voor jouw klus? Hieronder zetten we de meest gebruikte constructiematerialen voor jou op een rijtje. Als je er echt niet uitkomt, adviseren wij om contact op te nemen met de klantenservice van de productleverancier. Deze kunnen je vast helpen bij het vinden van het juiste materiaal!

  • OSB platen worden voor meerdere doeleinden gebruikt. Het is een breed inzetbaar materiaal wat voornamelijk bij woningbouw en interieur- en meubelbouw wordt gebruikt. Een osb plaat bestaat altijd uit meerdere lagen van houtschilfers. Deze platen beschikken over een zeer kenmerkende uitstraling.
  • MDF platen worden enorm vaak gebruikt voor het maken van meubels. Dit komt doordat MDF enorm goed te bewerken en te frezen is. Bovendien beschikt MDF over een zeer grote buigsterkte. Allemaal eigenschappen die het een zeer populair materiaal maken in de meubelbouw.
  • Multiplex heeft als grootste voordeel dat deze zeer voordelig in aanschaf is. Zeker als je nog een amateur bent in het maken van meubels is het prettig om over een relatief goedkoop materiaal te beschikken. Het nadeel van multiplex is dat dit materiaal niet goed tegen vocht kan. Voor meubels buitenshuis is het dus noodzakelijk om een ander materiaal te gebruiken.
  • Spaanplaten zijn enorm goed geschikt voor het maken van meubels. Bovendien kunnen ze ook toegepast worden voor het maken van meubels en constructies in de tuin of andere vochtige ruimtes. Een spaanplaat bestaat uit kleine houtschilfers die onder druk met lijm tot een plaat worden geperst. Zo ontstaat een stevig en makkelijk te bewerken materiaal.

Materiaalgebruik meubels

Vraag om advies aan een professional

Wees niet bang om advies te vragen als je er even niet uitkomt. Zeker als dit je eerste keer is, kan je al snel overweldigd raken door de klus en weet je niet meer waar je moet beginnen. Vraag daarom gerust advies aan een professional in je omgeving of neem contact op met de klantenservice van de productleverancier. Vaak kunnen zij jou alweer snel op het goede pad helpen.

Blijf realistisch

Natuurlijk is het wel belangrijk om realistisch te blijven. Als je voor het eerst een meubelstuk maakt is het niet realistisch om van jezelf te verwachten dat je direct een topprestatie neerzet. Je moet groeien in jouw nieuwe hobby en dat vergt tijd. Zodra je je verwachtingen laag houdt, kan je jezelf alleen maar verbazen!

Geef een reactie